Nema potrebe za panikom
149

Nikšić: Otplata vanjskog duga je neupitna, ponavljam da nećemo prodati BH Telecom

A. Ku.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Nermin Nikšić poručio je da je otplata vanjskog duga neupitna te ponovio da Vlada FBiH neće prodati BH Telecom i Elektroprivredu BiH.

"Cijeli dan me pozivaju mediji da odgovorim na tvrdnje rezidentnog predstavnika MMF kako BiH neće moći vraćati dug. Uopšte ne želim ulaziti u razloge za tu tvrdnju, ali da bude potpuno jasno, otplata vanjskog duga je neupitna jer se vanjski dug servisira prije transfera sredstava ubranih od PDV-a korisnicima. Dakle, međunarodne finansijske institucije su se osigurale da ne ostanu bez svojih sredstava. Pa čemu onda ovo širenje panike", kaže Nikšić.

Dodaje da i sam rezidentni predstavnik ukazuje na to da nismo tražili novi aranžman.

"Istina je da nismo prihvatili njihov zahtjev za smanjivanje plata, penzija, boračkih i socijalnih davanja, te povećavanje kamatnih stopa komercijalnih banaka. Zbog vođenja restriktivne fiskalne politike i rasta prihoda od indirektnih poreza, koji u prvom polugodištu ove godine u odnosu na prošlu godinu iznosi cca 8,5 posto, još uvijek nemamo problema s likvidnošću budžeta, a nastavljamo pomagati i nižim nivoima vlasti", navodi Nikšić.

Kaže da će se Vlada FBiH angažovati na punjenju budžeta kroz implementaciju zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine od lopova, pogotovo nakon konstituiranja posebnih odjela za borbu protiv korupcije u okviru Vrhovnog suda i Tužilaštva Federacije.

"Ne znam ima li ovo upozorenje veze s mojom izjavom na pressu u BH Telekomu, ali da ponovim. Nećemo prodati Telekom i Elektroprivredu i oko toga nema potrebe bilo ko da dolazi ili da se najavljuje Vladi. Oko toga jednostavno nema pregovaranja. Svim srcem ćemo i dalje raditi na zaštiti interesa građana Federacije", zaključio je Nikšić.