Program Fiscalis
44

Novac bez kojeg nema zdravstva, obrazovanja ili cesta: Kako nam EU pomaže u prikupljanju poreza

B. R.
Ilustracija: Centralna banka BiH
Ilustracija: Centralna banka BiH
Zdravstvena zaštita, obrazovanje i ceste su samo dio onoga što nam svima treba. Da bi država sve to omogućila, potreban joj je novac. Taj novac "ne pada s neba", već se osigurava preko poreza kojeg plaćaju građani.

Dakle, svrha poreza je da se omogući javno dobro. S obzirom na njegov značaj, jasno je zašto su porezna utaja, porezna prevara i izbjegavanje poreza među težim krivičnim djelima. Evropska unija nekoliko godina pomaže Bosni i Hercegovini u borbi protiv spomenutih nezakonitosti.

Tu pomoć pruža kroz Program Fiscalis koji, osim navedenog, podrazumijeva borbu protiv agresivnog poreznog planiranja i poboljšanje naplate poreza. Na ovaj način se doprinosi ekonomskoj stabilnosti, konkurentnosti i jedinstvenom tržištu.

Bosna i Hercegovina je u Programu Fiscalis učestvovala od 2015. do 2020. godine, a prošle godine je s EU potpisala sporazum o ponovnom učešću u ovom programu.

Nekoliko je bh. institucija koje su u navedenom periodu bile dio Fiscalisa, među kojima je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO). Ova institucija je bila državni koordinator učešća u Programu.

U UIO su napomenuli da učestvuju države koje su potencijalne kandidatkinje za članstvo u Uniji, kao i države koje su kandidatkinje za članstvo, što se slučaj s Bosnom i Hercegovinom. Istakli su da EU kroz ovaj program finansira:

  • Pripremu i jednoobraznu primjenu poreskog zakonodavstva i politike;

  • Poresku saradnju;

  • Izgradnju informaciono-tehnoloških (IT) kapaciteta, što se odnosi i na razvoj i rad evropskih elektronskih sistema;

  • Izgradnju ljudskih kompetencija i obuku;

  • Inovacije u poreznoj politici.

Kako su naveli u UIO, Fiscalisom se poreznim službenicima omogućavaju zajedničke aktivnosti za sticanje novih i usavršavanje postojećih znanja i vještina.

"Zajedničke aktivnosti podrazumijevaju razmjenu znanja i dobrih praksi između poreznih službenika, i to kroz seminare, radionice, projektne grupe, timove stručnjaka i radne posjete", dodaju u UIO.

Infografika: A. L./Klix.ba
Infografika: A. L./Klix.ba

I Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine (PU FBiH) je učestvovala u Fiscalisu. Naveli su ono što je njima bilo posebno značajno.

"Posebno značajno je bilo to da su organizirane mnoge radne posjete, u kojima su učestvovali predstavnici PU FBiH. Značajna znanja i iskustva su razmijenjena putem ovih radnih posjeta. Određeni broj nije realiziran zbog pandemije koronavirusa", napomenuli su u PU FBiH.

Ukazali su da već s ostalim poreznim institucijama pripremaju saradnju kako bi što bolje iskoristili Program Fiscalis.