Nakon gašenja računa
60

Novi pokušaj da se izbjegnu sankcije: Lideri firmi Infinity i Sirius 2010 osnovali kompaniju Invictus

N. Ž.
Bojan Vujić, predsjednik Uprave Infinity International Group
Bojan Vujić, predsjednik Uprave Infinity International Group
Firme Infinity International i Sirius 2010 se od 18. juna nalaze na crnoj listi Ureda za upravljanje imovinom stranaca (OFAC) u SAD-u, a sada su lideri ovih kompanija osnovali novu firmu u nadi da će sankcije zaobići.

Prema pisanju portala Capital, u Banjoj Luci je danas osnovana firma Invictus, koja bi se trebala baviti poslovima u IT sektoru, gdje su nedavno sankcionisane kompanije imale najveće prihode.

Osnivači Invictusa su Bojan Vujić i Nemanja Reljin sa po 35 posto vlasništva te Radmila Bojanić i Vladimir Perišić sa udjelom od po 15 posto.

Vujić je aktuelni direktor Infinity International grupe, a Perišić je direktor kompanije Prointer koja posluje u okviru ove grupe, koja je također završila na OFAC-ovoj crnoj listi.

Također, Reljin je osnivač kompanije „Sirius 2010“ koja ranije zvanično nije bila dio ove grupacije, a koja ovom simbiozom to sada postaje, dok je Bojanićeva direktor ove kompanije.

U ovoj grupaciji više nema televizija ATV i Una, koje su na svoj način pokušale izbjeći sankcije.

Vrijedi istaći da su iz SAD-a više puta naglašavali da osnivanje drugih firmi neće biti način da se sankcije zaobiđu. Primjer je i stavljanje firme K-2 Audio Company na crnu listu. Ovom kompanijom se Alternativna Televizija pokušala "izvući" gašenja računa i prekida poslovanja.

Podsjetimo, grupi Infinity International su danas blokirani svi računi, u skladu s odlukom američke vlade. Bez većine računa je ostala i kompanija "Prointer ITSS" koja je na dan uvođenja sankcija 18. juna ove godine imala 30 računa, a od jučer, kada im je ugašeno još šest računa, ima ih samo 12.

Očekuje se da će svim sankcionisanim firmama bankovini računi biti ugašeni do kraja jula.