Inflacija uradila svoje
54

Sedmični rast realnog iznosa plate britanskih radnika u posljednjih 14 godina iznosio samo 16 funti

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Istraživanjem britanske Fondacije Resolution je utvrđeno da je sedmični rast realnog iznosa plate u Velikoj Britaniji u posljednjih 14 godina iznosio samo 16 funti (37 KM) kada se u obzir uzme inflacija.

Kao razlog skoro neosjetnog sedmičnog rasta realnog iznosa plate istakli su krizne situacije od 2010. godine do danas, u šta su uvrstili i istupanje Velike Britanije iz Evropske unije (Brexit).

Osim toga, utvrđeno je da je taj rast od 1996. do 2010. iznosio 145 funti (335 KM), a da je taj rast od 2010. do danas bio značajno manji. Osim toga, taj rast je od 2010. do danas mali u odnosu na rast u drugim velikim ekonomijama u istom periodu.

Naime, da je taj rast iznosio koliko je iznosio u Njemačkoj ili Sjedinjenim Američkim Državama, Britanci bi godišnje zarađivali 3.600 funti (8.300 KM) više, što je jednako sedmičnom rastu od 69,23 funte (162 KM).

Iako su plate u Velikoj Britaniji u posljednjih nekoliko mjeseci brže rasle od inflacije, one nisu bile dovoljne da se prevaziđe dvogodišnji period bržeg rasta cijena potrepština od rasta plata.

Iz Fondacije Resolution su saopćili da su više porasle plate onima s najnižim primanjima, i to rastom minimalne plate. To se prvenstveno odnosi na radnike u ugostiteljstvu i trgovini, kao i na radnike na održavanju higijene. Njihove plate su veće za 20 posto u odnosu na 2010. godinu. To je imalo za posljedicu da je razlika između satnice onih s niskim primanjima i satnice onih sa srednjim primanjima najmanja od sredine od 70-ih godina prošlog stoljeća.

Kako su zaključili u spomenutoj fondaciji, minimalna plata u Velikoj Britaniji je sada jedna od najviših u svijetu, prenosi Sky News.