Kome ide novac?
26

Siva ekonomija "stana na dan" u FBiH: Ko sprečava inspekcijski nadzor i koje su kazne za neprijavljivanje

I. Sa.
Foto: A.L./ Klix.ba
Foto: A.L./ Klix.ba
Iznajmljivanje tzv. stana na dan je postala svakodnevnica i u Bosni i Hercegovini. Računica je jasna za one koji iznajmljuju ove nekretnine zbog dobiti, ali plaćanje obaveza je poseban problem.

Iz Porezne uprave FBiH su za Klix.ba naveli da se iznajmljivači "stana na dan" vode kao porezni obveznici poreza na dohodak od iznajmljivanja kuća, stanova, soba i kreveta putnicima i turistima koji plaćaju boravišnu taksu.

Prema Zakonu o porezu na dohodak, porezni obveznici ove kategorije dužni su svaki pojedinačni dohodak ostvaren po osnovu iznajmljivanja turistima prijaviti kroz obrazac prijave PIP-1034 u kojoj obračunavaju svoju poreznu obavezu i istu plaćaju sa podnošenjem prijave.

Za nepodnošenje poreznih prijava su propisane novčane kazne. Fizičko lice, koje ne podnese poreznu prijavu Poreznoj upravi FBiH na propisani način, bit će kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od 300 KM do 3.000 KM.

Upravo je Porezna uprava FBiH ta koja stalno vrši inspekcijske nadzore poreznih obveznika koji se bave iznajmljivanjem nepokretne imovine i za koje raspolažu saznanjima da nisu prijavili dohodak. Ipak, suočavaju se i sa određenim problemima.

Kako su nam rekli, često se ukaže potreba za ulazak u privatni stambeni prostor iii privatnu imovinu građana zbog čega se dešavalo da vlasnici tih objekata osporavaju inspekcijski nadzor bez adekvatnog sudskog naloga. Naravno, pretežno se radi o neregistrovanim iznajmljivačima. Zbog toga se sam postupak usložnjava i odugovlači.

Neophodne promjene Zakona o PDV-u

Lejla Ramić, viša asistentica na naučnoj oblasti Pravno-ekonomske nauke na Pravnom fakultetu u Sarajevu za Klix.ba kaže kako Booking i Aribnb nisu modeli sa idejama novijeg datuma, ali su doprinijeli i razini, sofisticiranosti i veličini tržišta.

Kako pojašnjava, to mijenja argumentaciju ranijeg izuzimanja malih privrednih subjekata i pojedinaca iz poreznih tokova, konkretno PDV-a.

"Ubrzana digitalizacija predvođena digitalnim platformama bez adekvatnog zakonodavnog okvira i nadzora nad primjenom pogoduje poreznim prevarama", rekla je Ramić.

Evropska komisija je krajem 2022. godine objavila prijedlog "Pravila o PDV-u za digitalno doba" kako bi se ovo donekle pokušalo riješiti. Međutim, rok za usvajanje ovakvog paketa je prošao.

Ramić naglašava kako je Zakon o PDV-u potrebno izmijeniti i dopuniti kako bi adekvatno regulirao sve izazove koji postoje u ovom segmentu uz neizostavno kontinuirano osnaživanje Uprave za indirektno oporezivanje.

"Adekvatnim zakonskim tretmanom ostvaruje se princip neutralnosti između tradicionalnih i digitalnih načina poslovanja što može doprinijeti ublažavanju negativnih posljedica u brojnim sferama. Trenutno, član 25 Zakona o PDV-u propisuje oslobađanje od obaveze PDV-a za usluge izdavanja pod zakup i podzakup kuća za stanovanje, stanova i stambenih objekata na period duži od 60 dana. Ovim rješenjem, kakvo je često i u drugim državama, prihodi od zakupa stambenih objekata na duži vremenski period su oslobođeni plaćanja PDV-a. Međutim, na osnovu prethodno obrazloženog potrebno je razmatrati zakonska rješenja koja će dosljedno u porezne tokove uključiti digitalnu platformu kao i iznajmljivača kratkoročnih smještaja i riješiti pitanja kao što su porezni tretman usluge koju pruža digitalna platforma kao i način registracije iznajmljivača te na koncu pristupa informacijama kojim raspolaže digitalna platforma, a koje su od značaja za oporezivanje PDV-om", navodi Ramić.

U domenu direktnih poreza i pružanja usluga kratkoročnog smještaja, a osloncem na postojeći zakonodavni okvir, radi se o obavezi plaćanja poreza na ostvareni dohodak, a u vezi sa članovima 45 i 46 Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH koji razlikuje tri moguća oblika registracije što uključuje i fizičku osobu – iznajmljivač, isključivo vlasnik nekretnine koju izdaje, odnosno fizička osoba registrovana u skladu sa Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti, koja nije obrtnik, ne obavlja djelatnost i ne podliježe fiskalizaciji, te prijavljuje porez na prihod kao fizička osoba, uz potrebu evidentiranja gostiju kod Ureda za strance BiH i nadležne turističke zajednice u skladu sa zakonom.

Radi utvrđivanje visine porezne obaveze neophodno je Poreznoj upravi predočiti rješenje o ispunjavanu uvjeta za kategorizaciju u domaćinstvu, navodi Ramić.

"Prethodna javna saopštenja iz Porezne uprave FBiH ukazuju na niz poteškoća sa kojima se suočavaju prilikom obavljanja nadzora o usklađenosti obveznika sa poreznim obavezama kao i sve većim brojem prijava o ilegalnim radnjama. Veoma slični problemi identificirani su i u domenu zakupa stanova i obavezama koje proizlaze za zakupodavca u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak FBiH i zakona o porezu na imovinu", zaključila je Ramić koja je i u završnoj fazi izrade doktorske disertacije na temu PDV-a u digitalnoj ekonomiji.

Koliko je uplaćeno?

Ne zaboravimo i službene evidencije Porezne uprave FBiH za period od 1. januara 2022. do 31. augusta 2024. godine.

Porezne ispostave su, po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica od imovine i imovinskih prava (iznajmljivanje kuća, stanova, soba i kreveta putnicima i turistima koji plaćaju boravišnu taksu u skladu), dohotka od ustupanja imovinskih prava i dohotka od otuđenja nekretnina i/ili imovinskih prava ukupno zaprimile 9.351 prijavu poreza na prihod od imovine i imovinskih prava:

  • u periodu 01.01.-31.12.2022 godine ukupno 2.717 prijava,
  • u periodu 01.01.-31.12.2023 godine ukupno 3.864 prijava i
  • u periodu 01.01.-31.08.2024 godine ukupno 2.770 prijava.

Prema raspoloživim podacima na području Federacije BiH je, po svim navedenim osnovama, ukupno uplaćeno 31.190.454,83 KM, od čega:

  • u periodu 01.01.-31.12.2022 godine ukupno 9.410.317,91 KM,
  • u periodu 01.01.-31.12.2023 godine ukupno 12.713.725.21 KM i
  • u periodu 01.01.-31.08.2024 godine ukupno 9.066.411,71 KM.