Upozorenje
152

Švicarska ministrica strahuje od finansijskog kraha: "Pogledajte Ameriku, to je tempirana bomba"

B. R.
Karin Keller-Sutter, ministrica finansija Švicarske
Karin Keller-Sutter, ministrica finansija Švicarske
Švicarska ministrica finansija Karin Keller-Sutter je izjavila da dug Sjedinjenih Američkih Država i Evrope predstavlja rizik po Švicarsku i ostatak svijeta.
Ona je u intervjuu za švicarski list Blick pohvalila "disciplinovane" finansije Švicarske, za koje smatra da su omogućile da se zemlja nosi s ekonomskim izazovima usljed pandemije koronavirusa i ruske agresije na Ukrajinu. S druge strane, prema njenim riječima, ostale države su toliko zadužene da jedva mogu djelovati. Kao primjer za to je istakla Francusku.

"Ili, pogledajte Ameriku. To je tempirana bomba. Mali slom na berzama početkom ovog mjeseca je bio hitac upozorenja. To je bio izraz straha investitora od recesije. Dug u SAD-u i Evropi je rizik po Švicarsku i međunarodnu finansijsku stabilnost", konstatirala je ministrica Keller-Sutter.

Govorila je o vladinom prijedlogu da švicarska banka UBS zadrži veći kapital nakon što je kupila bivšeg konkurenta Credit Suisse, usljed prošlogodišnje propasti ove banke. Pa je tako pravdala dodatne zahtjeve za zaštitu Švicarske od još jednog bankarskog kraha, prenosi agencija Reuters.