Pronađeni milioni
19

Tajna istočnonjemačkog novca: Šta se desilo s tzv. blagom iz Halberstadta

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Maren, Robert i Volker, poznanici od djetinjstva, u ljeto 1990. godine u njemačkom gradu Halberstadtu, u starom oknu, pronašli su milione u istočnonjemačkoj marki. To je bila gomila novca koja je ostavljena da istrune.

Ono što zvuči kao nevjerovatna priča u filmu "Dva na jedan (Zwei zu Eins)", koji se trenutno prikazuje u kinima, ima srž istine. Zapadnonjemačka marka je prilikom ujedinjenja zemlje postala i zvaničnom valutom stanovnika bivše Istočne Njemačke. Naime, istočnonjemačka marka od 1. jula 1990. nije zvanično sredstvo plaćanja.

Berlinska državna banka je istočnonjemačke novčanice ostavila u tunelu koji se nalazi u blizini Halberstadta. Novac je prekriven zemljom, s izvjesnošću da će uskoro istrunuti, što je navedeno u izvještaju vještaka iz 1992. godine.

Ovo tzv. blago iz Halberstadta nije ostalo neotkriveno, ali za razliku od filmske priče, prošlo je deset godina od skladištenja novca do njegovog pronalaska. Glasnogovornica njemačke državne banke KfW Christine Volk je izjavila da je banka 2001. dobila informaciju da su novčanice u apoenima od 200 i 500 još bile u opticaju te da se nisu mogle pronaći na "nekom tavanu".

KfW nije bio uključen u samu promjenu valute, ali je 1994., nakon spajanja s berlinskom bankom Staatsbank, postao pravni sljedbenik, a samim tim i vlasnik uskladištenog novca. Shodno tome, ova banka je bila odgovorna za taj novac. I sama Volk je početkom 2000-ih stajala pred gomilom novca bivše države.

"Otkrili smo da postoji rupa u betonskom zidu jednog od tunela duboko pod zemljom i da je neko nasilno ušao unutra. Morali smo da reagiramo i odlučimo da li možemo nastaviti ostavljati novac na tom mjestu", ispričala je Volk.

Prema njenim riječima, prevelik je bio rizik da će neko i pod cijenu života ponovo pokušati da provali. Novac je izmješten iz tunela dugog 300 metara, odnosno prevezen je s 298 kamiona u postrojenje za spaljivanje, gdje je i konačno uništen, piše tagesschau.