Prijedlog ministarstva
6

Turska najavljuje velike poreske reforme, na meti i plaćanje stanarine u gotovini

V. K.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ministarstvo finansija Turske najavilo je kako će u parlament ove zemlje uputiti novi reformski paket koji će značajno utjecati na dosadašnji poreski sistem.

U paketu koji će biti predstavljen Velikoj narodnoj skupštini Turske navedeno je kako postoje regulatorne preporuke za jačanje pravde, uvođenje kapitalno orijentiranih poreskih praksi i povećanje udjela direktnih poreza.

Prema pisanju turskih medija, dio reforme odnosi se na naplatu globalnog minimalnog korporativnog poreza koji je uveden u više od 30 zemalja, uključujući i zemlje EU.

Povećani porez na dobit primjenjivat će se i na dobit ostvarenu velikim investicijama.

"Stopa poreza na dobit iznosi 25 posto za realni sektor, 30 posto za banke i finansijske institucije, 20 posto za izvozne kompanije, 23 posto za javna preduzeća i 24 posto za proizvođače. Preporučuje se da stope poreza na dobit na zarade onih koji posluju u okviru modela izgradi-upravljaj-prenesi i projekata javno-privatnog partnerstva bude 30, umjesto dosadašnjih 25 posto", navode turski mediji.

Ono što je zanimljivo, u paketu reformi poreza najavljene su i mjere koje bi suzbile tzv. neformalnosti u turskom društvu, a što se posebno odnosi na neprijavljivanje zaposlenih.

"Ako paket mjera postane zakon, kazne za neprijavljene radnike bit će 1,5 puta veće od poreza koji je prijavljen i 4,5 puta veće ukoliko se u cijelom slučaju definira i krijumčarenje", navodi se.

Osim toga, mjere će se odnositi i na kazne za gotovinsko plaćanje stanarine.

"Stanarima će biti izrečene posebne kazne za neregularnost u slučaju gotovinskog plaćanja zakupnine", stoji u planu reformi.

Ono što je zanimljivo, novi paket mjera tretira i oporezivanje prihoda od napojnica odnosno bakšiša tj. oslobađanje od PDV-a u ovom slučaju.

"Napojnice će se prikazivati odvojeno u obračunu, pod uslovom da ne prelaze 10 posto naknade za uslugu. Ovi prihodi bit će prikupljeni na bankovnom računu i u potpunosti raspoređeni zaposlenima", poručili su iz Ministarstva finansija Turske.