Iznos od 25.000 KM
124

Uskoro započinje potpisivanje predugovora za stanove za mlade koje sufinansira KS

F. H.
Zgrada koju Fond gradi u Rosuljama u općini Vogošća
Zgrada koju Fond gradi u Rosuljama u općini Vogošća
Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je prošle godine raspisalo konkurs za urđivanje liste reda prvenstva za kupovinu stanova po osnovu predinvestiranja u poticajnu stanogradnju.

Ovim se trebalo mladim osobama obezbjediti kupovina stanova po znatno povoljnijoj cijeni. Uslovi za prijavljivanje za dobivanje poticaja u iznosu od 25.000 KM je bila starosna dob između 18 i 38 godina, državljanstvo BiH, prebivalište u KS te da ne posjeduju nekretninu u svom vlasništvu.

Zabrinuti građani su se javili portalu Klix.ba jer ni nakon devet mjeseci nije došlo do potpisivanja bilo kakvih ugovora sa osobama koje se ispunile uslove i prošle na javnom konkursu.

Iz Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju kažu kako je do usporavanja procedure po Javnom pozivu za utvrđivanje liste reda prvenstva za kupovinu stanova po osnovu predinvestiranja u poticajnu stanogradnju došlo zbog utvrđivanja birokratskih procedura.

"Fond provodi operativno zaključivanje predugovora i ostalo. Sporazum o realizaciji je tek skoro potpisan iz razloga što je trebalo definisati protokole tako da je tu bilo zastoja. To je sada sve regulisano i kreće se lagano u realizaciju," pojašnjavaju iz Fonda.

Kako kažu postojali su administrativni problemi koji su se morali riješiti, a za koje se nije znalo u trenutku kada se raspisivao javni poziv.

"Što se tiče aplikanata nije došlo do nikakvih promjena, Oni koji su ostvarili pravo će pristupiti zaključivanju predugovora. U Zavod su početkom juna dostavljeni spiskovi da se može ići u realizaciju, Zastoj je bio samo dok su se riješili administrativni problemi. Moralo se dogovoriti protokol kretanja dokumentacije," poručuju iz Fonda.

Dok su se drugi ponuđači javili sa konkretnim stambenim jedinicama ali se tu radilo o jako malo broju jedinica. Fond se javio sa 100 stambenih jedinica i morao se dogovoriti protokol toka dokumentacije da ne bi došlo do problema u slučaju nekih grešaka.