Radnici biraju poslove
10

Vlada brutalna i liberalna ekonomija na tržištu rada: Na koga će se odnositi novi Zakon o radu?

I. Sa.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Radnici danas biraju poslove dok je situacija, do prije nekoliko godina, bila suprotna kada se jako teško dolazilo do posla.

Promjene na tržištu i u našoj zemlji su evidentne te zato ne čudi da je najavljen novi Zakon o radu u FBiH koji će se prilagoditi upravo toj situaciji.

Kako je resorni ministar Adnan Delić pojasnio za Klix.ba, upravo je ovo jedan od najkompleksnijih i najsveobuhvatnijih zakona u ovom sektoru. On pokriva sve aspekte radno-pravnih odnosa, od regulacije prava i obaveza radnika i poslodavaca do novih izazova koje donosi savremeno tržište rada.

Kada je riječ o regulaciji rada na digitalnim platformama i rada na daljinu, promjene će se fokusirati na definiranje, zaštitu i regulisanje prava radnika na digitalnim platformama. Tačnije, razmotrit će se aspekti specifični za ovu oblast te će se donijeti najprihvatljivija rješenja.

Posebnu pažnju će tim koji radi na novom zakonu posvetiti analizama i prijedlozima koje se tiču zloupotrebe prava radnika.

Fokus će biti i na uvođenju dodatnih dana godišnjeg odmora za specifične kategorije radnika, kao što su trudnice i porodilje. Ipak, tu su i drugi propisi u ovom smjeru.

"Naša namjera je da osiguramo bolju zaštitu trudnica i porodilja jer smo svjesni da su one često u nepovoljnom položaju na tržištu rada", naveo je Delić.

Tu su poslodavci, radnici, sindikati

On napominje i da je formirana Radna grupa koju čine stručnjaci iz različitih oblasti, a podršku pruža i Međunarodna organizacija rada.

Adnan Delić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Adnan Delić (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Radna grupa u proteklom periodu je neformalno radila na prvim pripremama nacrta ovog zakona. Nosilac izrade zakona je svakako Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i ovo nam je programska aktivnost za ovu i sljedeću godinu. Formalno, radna grupa će se prvi put sastati sljedeće sedmice i razmatrati sve dosad prikupljene inicijative i prijedloge pristigle u ministarstvo", pojašnjava Delić.

Bitno je naglasiti da će sve promjene koje će biti predložene u ovom zakonu proizaći iz povratnih informacija s terena, odnosno svih zainteresovanih strana – radnika, poslodavaca, sindikata i stručnjaka.

"Na kraju, želim dodati da će ministarstvo detaljno razmotriti sve predložene aspekte i predložiti konkretna rješenja", zaključuje Delić.

Upravo iz tih razloga, napominje, u ovom trenutku nije uputno govoriti o specifičnim izmjenama sve dok se ne usaglase prijedlozi novog teksta zakona sa uključenim institucijama te se usaglase s njima.

"Mi smo u brutalnoj, slobodnoj ekonomiji"

Adnan Smailbegović iz Udruženja poslodavaca FBiH je za Klix.ba pojasnio kako je određen njihov predstavnik koji će učestvovati u izradi novog zakona.

Adnan Smailbegović (Foto: Klix.ba)
Adnan Smailbegović (Foto: Klix.ba)

Poručuje da je došlo vrijeme za mijenjanje nekih odredbi zakona.

"Tržište rada se treba liberalizirati jer se situacija promijenila zadnjih godina. Zakon iz predratnog vremena nije pretrpio značajne promjene, a mi smo u brutalnoj, liberalnoj, slobodnoj ekonomiji i zakon treba tome biti prilagođen", navodi on.

Istaknuo je primjere dostavljača hrane, freelensera, digitalnih nomada - koji trebaju definisanje svog status, a tu je i zapošljavanje stranaca. Pojašnjava da su radnici sada u situaciji da biraju posao, za razliku od prije nekoliko godina kada su poslodavci birali radnike.

Tu su problemi na određeno i neodređeno vrijeme, ali i zloupotrebe sa ugovorima o djelu, smatra Smailbegović.

On napominje da su trenutno izložene samo ideje o tome šta bi trebao sadržavati novi Zakon zakon o radu te se tek očekuje njihovo rješenje.

Ovaj zakon zahtijeva senzibilnost te će zato trebati i vremena dok se ne dođe do samog nacrta pa i samog zakona.