Komentari (70)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Sad je kažu brutalno za poslodavce, a dok su isti šikanirali radnike za 6 stoja da rade 6 dana u sedmici bez radnog vremena, godišnjeg i ikakvih ljudskih i radnih prava, to je bilo realno.
Mislim da se ovaj zakon trebao pozabaviti i obavezama uhljeba, tj da isti poštuju radno vrijeme, da neljubimo šaltere u 1 popodne jer nema nikog.
Kakav bezobrazluk, ovako javno slobodu radnika i pravo izbora nazivati terminom brutalnog ccc
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Niko ziv ne postuje ni ovaj postojeci zakon o radu, sva prava radnika su ugrozena, radnici se sikaniraju i terorisu, radnike se tretira kao komad otpada bez ikakvog respekta prema radniku koji stvara kapital i pare proizvodi. Vise se cijene poltroni i ulizicwe neradnici kao i sefovi i poslovodje koji nicemu ne sluze bez njih firme mogu raditi ali bez radnika ne moze i opet radnik otirac za coipele bez ikakva prava
Koliko je realno nepostivanje zakona dovoljno govori da sudovi ne prihvataju tuzbe radnika po raznim disriminacijama, segregacijama, prijetnjama i ucjenama, nepostivanja ugovora i zakona o radu, nekoliko puta sam podnsio tuzbe protiv firmi i nijednom nisu prihvatili odbijaju bez provjere ikakve iako obiluje materijalnim dokazima od papira, slika, video snimaka, sudovi ne daju da tuzite firmu. Niko ne postuje zakon koji bi morali po slovu zakona sprovodii
Za ovo što kažeš si u pravu. I po meni najveci krivac za to su INSPEKCIJE. Inspekcije koje su kupljene od strane tih velikih tajkuna i koje se prilikom spora svrstaju na stranu tajkuna jer je on član i donator političke stranke, uglavnom sadašnje opozicije. To je problem broj jedan ovdje.
Uskladite vi radno vrijeme i privatno slobodno vrijeme,uskladite plate radnika sa rastom cijena zivota. Zastitite radnike kad su na bolovanju da ne dobijaju otkaze ,zabranite ugovore na odredjeno i to po mijesec dva. Ukinite stimulacije za zaposljavanje sa biroa jer je tu ogroman krininal zaposli radnika dobije novac od vlasti i onda ga otpusti pa zaposli novog i tako u krug. Itd
Samo vi glasajte. Radnik radi bilo i ostalo dok je svijeta i univerzuma.
Šuplja. Opet i iznova. Šuplja. Šuplja.
Ovaj Smailbegović naviko na radnu snagu od 400 KM pa mu sad situacija ne odgovara
Fakat javni sektor dovesti u red, pa to je haos koliko se neradi I sta se sve dopustilo. Realni sektor zaradjuje pare da bi javni tarlahao kad tad ce doci do posljedica.
e to su ti isti poslodavci sto su na racun radnika uzimali pare, radniku da 600 KM umjesto 1600 I naravno na desert radnika dobar 10 000 KM pored svoje zarade. Neka sada I treba da moze da se bira, plati pasa nemozes uzimali 90% a davati mrvice ljudima, Ako mislis da moze zebo si se
Posten covjek nemoze voziti vozilo od 200 300 hiljada maraka, jednostavno nemoze I tacka. Ko god kaze da moze laze ko pas. Evo da imam platu 5000 maraka , daj mi podijeli ratu da kupim auto od 200 000 hajde.
Naučile gazde ležat na moru, pored parkiranog X6 dok im radnici rade na +37C, 12h dnevno za 550KM. Sad kukaju...
Manji nameti, veca osnovna plata i ekonomija moze napredovati. Dok god jasete poslodavce i radnike nema napretka, samo odugovlacite sa nekim novim zakonom, pa vidi se to iz aviona, samo zamajavate narod.
Pozabaviti se vi osobama koje konobarišu 12 god a završe zdravstvenu struku, jer ne mogu zbog korupcije i namještenim testova, bez para i štele da se zaposle, zapošljsvte povratnike iz dijaspore i 30 g nakon rata izmišljati još uvjek neke pale borce i porodice
Evo sad traze ovih migranata I zaposljavaju ih,kazu prinudjeni uvozit radnu snagu,eto dragi narode svih nacionalnosti za sta se ginulo da je bolje dovesti strane radnike da rade za njihovih 900 maraka vec svom narodu povecati platu da bi mogli ljudi normalno ziviti,pa se vi i dalje mrzite po portalima i vrijedjajte,njih sigurno necete povrijediti ,za njih je bitan samo profit i novac,nekretnine,automobile,oni izmedju sebe posluju bez problema
A pazi ovo. Izabran vec predstavnik poslodavaca koji ce ucestvovati na pazi - IZRADI zakona. Znaci samo pitaj poslodavce kakav ce zakon tako ce i biti.. u tekstu se navodi kao imamo tim koji ce raditi na zakonu. Tajkuni u timu.
ukinute ono volonter/pripravnik bez doprinosa a skinut sa biroa zivi bili
Jedna anegdota iz jedne Sarajevske fabrike za proizvodnju namjestaja da ne imenujem.. Radniku supruga javila na posao da joj je krenuo porođaj a on sefu da mora ici kuci .. Šef njemu "Gdje se sad nasla porađati?" Ovo je klasicni primjer odnosa poslodavaca prema radnicima od rata pa do danas.
Brutalno na ruku manjine da se još vise obogate
Onaj nas drzavljanin sto je pobjegao sa njemacke p s i h i j t r i j e,nadjen u migrantskom kampu u Turskoj