Filijala Siemensa
3

Gigaset u Njemačkoj podnio zahtjev za stečaj, kompanija ostala bez novca

V. K.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Proizvođač fiksnih i mobilnih telefona i nekadašnja filijala Siemensa kompanija Gigaset saopćila je kako će podnijeti zahtjev za stečaj.

Kompanija iz njemačkog grada Bocholta koja broji 850 zaposlenih objavila je kako će zahtjev za stečaj biti podnesen zbog nelikvidnosti matične kompanije koja želi reorganizovati svoju operativnu podružnicu Gigaset Communications.

"Razlog za stečaj je neočekivan i značajan pad prodaje u drugoj polovini godine. Potražnja je nastavila da slabi, a Gigaset je ostao bez novca. Pregovori sa zajmodavcima nisu dovoljno razrađeni da bi se osigurao neophodan priliv sredstava za nastavak rada Gigaseta van stečajnog postupka", pojašnjavaju iz kompanije, prenosi FAZ.

Izvršni direktor kompanije Magnust Ekerot izjavio je kako je za cjelokupnu situaciju okrivio bivšu upravu.

"Gigaset nije bio u mogućnosti da nadoknadi pad osnovnog poslovanja u posljednjih nekoliko godina. Nezdrava i jednostrana poslovna orijentacija dovela je do nesretne situacije", pojasnio je.

Inače, od 2014. godine Gigaset se nalazi u većinskom vlasništvu kineske kompanije Goldin Financial Holdings. Kompanije je prema podacima imala vlasništvo nad 72 posto dionica Gigaseta.

Naglasio je kako će zaposlenici i dalje nastaviti pružati klijentima visokokvalitetna i telekomunikacijska rješenja.

"Plate zaposlenika će pokrivati ​​Savezni zavod za zapošljavanje do kraja novembra 2023. kao dio naknade za gubitak zbog nelikvidnosti", pojasnio je.

Direktor je također naglasio kako će podnošenje zahtjeva za stečaj Gigasetu dati priliku da se podvrgne temeljnom restrukturiranju.

"Ovaj sada neophodan korak nam omogućava da restrukturiramo kompaniju iz temelja i postavimo je na solidnu ekonomsku osnovu. Razvoj, proizvodnja i prodajne aktivnosti evropskog lidera na tržištu bežičnih telefona ostat će nepromijenjene", zaključio je direktor.