Nakon zabrane u SAD-u
23

Huawei isporučio 230 miliona pametnih telefona u ovoj godini

M. N.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izvršni direktor Huaweija Richard Yu najavio na internom sastanku da će isporuke pametnih telefona u 2019. godini doseći cifru od 230 miliona komada. To je ogroman broj pametnih telefona ako se uzme u obzir da je zabrana Huaweija bila na snazi veći dio godine.

U oktobru je Huawei otkrio da je u 2019. godini isporučio 200 miliona pametnih telefona, što znači da je od tada isporučio 30 miliona više. Iako je to puno. bilo bi mnogo više da zabrana Huaweija nije bila na snazi.

Ovo je dokaz da Huawei uspješno preživljava iako su ostali bez tržišta u SAD-u i čini se da im to nije nanijelo drastičnu štetu kojoj se administracija Donalda Trumpa nadala, piše portal Androidauthority.

S druge strane, broj isporuka pametnih telefona Huawei također govori kako bi zabrana u SAD-u vjerovatno negativno utjecala na prodaju kompanije. Ako je između januara i oktobra kompanija prodala više od 200 miliona telefona, teoretski je trebala prodati više od 30 miliona tokom prazničnih mjeseci. Drugim riječima, Huawei očito ne primjećuje razorni učinak američke zabrane, ali čini se da vidi barem neke negativne efekte.

U 2018. godini isporuke pametnih telefona dostigle su 200 miliona jedinica tako da je kompanije još mogla rasti u 2019. godini. Pitanje je da li može to održati 2020. bez pristupa Googleu, Armu ili drugim firmama sa sjedištem u SAD-u.