U lošem stanju
48

Do kraja ove godine rekonstrukcija mosta "Bosanskohercegovačko-malezijskog prijateljstva" u Sarajevu

B. R.
Most "Bosanskohercegovačko-malezijskog prijateljstva" u Sarajevu (Foto: Klix.ba/Klix.ba)
Most "Bosanskohercegovačko-malezijskog prijateljstva" u Sarajevu (Foto: Klix.ba/Klix.ba)
Vijećnik u Općinskom vijeću Novog Sarajeva Armin Handžar (SDP) je objavio da se do kraja ove godine očekuje rekonstrukcija mosta "Bosanskohercegovačko-malezijskog prijateljstva" koji se nalazi kod Bosmala.

Handžar je istakao da je ovu informaciju dobio od nadležne općinske službe nakon što je inicirao rekonstrukciju ovog mosta. Osim toga, inicirao je rekonstrukciju mosta Ars Aevi, za koji je informiran da je završeno njegovo ispitivanje te da je u proceduri priprema dokumentacije i drugih aktivnosti potrebnih za rekonstrukciju ovog mosta.

Most "Bosanskohercegovačko-malezijskog prijateljstva" je izgrađen kada i obližnji stambeno-poslovni kompleks Bosmal, spajajući preko rijeke Miljacke naselja Čengić Vila i Hrasno. U maju 2005. godine otvorio ga je bivši malezijski premijer Mahatir Mohamad.

Od tada do danas nije bilo ozbiljnije rekonstrukcije ovog mosta za vozila i pješake. Dakle, most je u jako lošem stanju, a građani su više puta ukazivali na potrebu da se rekonstruiše.

Pješački most "Ars Aevi" se nalazi u blizini budućeg Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi u Vilsonovom šetalištu. Projektovao ga je čuveni italijanski arhitekta Renzo Piano koji je autor i zgrade Muzeja. Ovaj most je otvoren 2002., a i on je u jako lošem stanju zbog toga što od otvaranja do danas nije rekonstruisan.