Kanton Sarajevo
64

Ministar Šteta najavio kupovinu još 10 novih trolejbusa, raspisana nabavka

B. R.
KS je prije dvije godine kupio 25 novih trolejbusa (Foto: Vlada KS)
KS je prije dvije godine kupio 25 novih trolejbusa (Foto: Vlada KS)
Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je raspisalo nabavku za još 10 novih trolejbusa.

Kupovina novih vozila će biti finansirana kreditom Evropske investicijske banke (EIB), na čijoj stranici je objavljen međunarodni tender.

"Ovo je nastavak opredjeljenja Ministarstva saobraćaja i Vlade Kantona Sarajevo za unapređenje javnog prijevoza. Svi građani su se uvjerili šta znače nova vozila na našim ulicama. Obnova voznog parka je bila neophodna, nastavljamo u tom pravcu jer svima moramo dati najbolje od javnog prijevoza", naveo je resorni ministar Adnan Šteta (SDP).

Kako je napomenuo, nabavlja se još 10 trolejbusa, što znači da će ukupno biti 35 novih trolejbusa.

"To je veliki uspjeh jer nova vozila se nisu nabavljala od Zimskih olimpijskih igara 1984., a sada u periodu od četiri godine u potpunosti obnavljamo vozni park", dodaje.

Naglasio je da će novi trolejbusi voziti i na novoj trolejbuskoj liniji do Vogošće, koja se trenutno obnavlja, a koja je uništena u ratu.

Trolejbusi koji se nabavljaju za Sarajevo su 18-metarski, niskopodni te će biti opremljeni savremenom opremom. Riječ je o zglobnim trolejbusima, koji će moći voziti i bez kontaktne mreže, na bateriju. Ponuđači će, u skladu sa procedurama i pravilima nabavki EIB-a, svoje ponude moći dostaviti do 11. novembra ove godine.

Iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo su poručili da će i u narednom periodu raditi na unapređenju javnog prijevoza i obnovi voznog parka.