Prva na Balkanu
178

Na Ravnoj planini kod Pala u planu izgradnja prve skijaške dvorane na Balkanu

D. Be.
U ski centru Ravna planina, u blizini Pala, planiraju izgraditi prvu skijašku dvoranu na Balkanu.

"U korak sa klimatskim promenama, čije posljedice zimski turizam najviše osjeti, javila se ideja za projektom koji bi omogućio skijanje tokom cijele godine, nezavisno od godišnjih doba i vremenskih uslova. U planu je izgradnje prve ski dvorane na Balkanu. Dvorana će se snabdijevati iz obnovljivih izvora energije. Planirani rok za završetak je pet godina", naveli su iz ski centra.

Ski dvorana imat će 350 metara dugu skijašku stazu, te visinsku razliku od 100 metara, širine 45 metara. Na 16.000 m2 prostirat će se skijaška staza, snowpark, staza za ski trčanje, sankalište i baby park.

Osim navedenog ski centar Ravna planina već raspolaže sa 12 kilometara ski staza, osniježavanjem i noćnim skijanjem. Pored postojećih smještanjih kapaciteta i restorana u toku je izgradnja hotela sa spa sadržajima, konferencijska dvorana i drugo.

"U ski centru Ravna planina možemo se pravom reći da smo nosilac modernih ideja i razvoja skijaškog sporta u našoj zemlji. Začetnik smo ideje povezivanja Pala sa Jahorinom, kada smo se davne 2010. godine, predstavili sa projektom 'Jahorina express'. Najmodernija kabinska žičara - Gondola po prvi put u našoj zemlji instalirana upravo u našem skijalištu", naveli su iz ovog ski centra.

Ski-staza, rasvjeta, vještačko osniježavanje i ostala skijaška infrastruktura zadovoljava kriterije za održavanje međunarodnih FIS takmičenja.

Novina od ove ljetnje sezone je "Dino park" koji već bilježi rekordnu posjećenost.

U ski centru ističu kako redovno prate inovacije i nova tehnološka rješenja iz svijeta zimskog turizma.