Veoma značajan projekt
0

Pogledajte kako izgleda brza cesta Lašva - Nević Polje: Završetak radova do kraja godine

E. M.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Na dionica brze ceste Lašva - Nević Polje radovi će biti završeni do kraja godine, ukoliko vremenski uvjeti budu išli na ruku izvođaču radova, a sve će to uveliko olakšati putovanje kroz Srednju Bosnu.

Radovi od petlje u Vitezu do petlje u Nević Polju na dionici ukupne dužine 4,8 kilometara za sada idu planiranom dinamikom, a za očekivati je da isti budu završeni do kraja godine. Ipak, ono na što izvođač radova ne može utjecati jeste vrijeme, koje bi moglo prolongirat završetak radova.

Trasa petlja Vitez - petlja Nević Polje (crveni dio)
Trasa petlja Vitez - petlja Nević Polje (crveni dio)

Na terenu dionice dužine 4,8 kilometara izvode se radovi asfaltiranja kolovozne konstrukcije glavne trase brze ceste i objekata, a u toku je i izgradnja kružnog toka Nević Polje.

Iz Autocesta FBiH su nam kazali da su u toku i završni radovi na unutrašnjoj i vanjskoj odvodnji brze ceste i objekata, radovi na humusiranju bankina, razdjelnog pojasa i kosina nasipa brze ceste, postavljanju rasvjete u zoni petlje Nević Polje, radovi na postavljanju saobraćajne opreme i signalizacije, uređenju korita rijeke Lašve i radovi na servisnim cestama.

Istakli su da su u toku i radovi koji su definisano ugovorom o prijateljskom okruženju, a koji podrazumijevaju one projekte koji su definisani u saradnji s lokalnom zajednicom.

S tim u vezi gradi se i novi most na lokalnoj cesti prema naselju Gladnik, novi potputnjak ispod trupa brze ceste za vezu naselja Nova Bila - Nević Polje, kanalizacionog kolektora Putićevo - Nova Bila i u naselju Gladnik, sanacija lokalne ceste u Nević Polju i izrada projektne dokumentacije mosta preko rijeke Lašve u nastavku na pravac novog potputnjaka ispod brze ceste.

"Istovremeno uveliko se provode sve aktivnosti za početak gradnje LOT 4, a koji prolazi kroz poslovnu zonu u Vitezu, a sve s ciljem da prva dionica brze ceste kroz Lašvansku dolinu LOT 5 bude spojen na magistranu cestu M-5, kako bi bila u funkciji što prije. U proteklom periodu sva dokumentacija je preuzeta od JP Cesta FBiH, te su objavljeni razgovori sa privrednicima i Općinom Vitez, pokrenute aktivnosti na dopuni dokumentacije, te započinjanju eksproprijacije, što predstavlja preduslov za sam početak izgradnje", zaključili su za Klix.ba.

Trasa koja polazi neposredno nakon poslovne zone u Vitezu vodi do mjesta Nević Polje, odnosno raskrsnice koja vodi ka Novom Travniku sa magistralnog puta M-5, uveliko će olakšati saobraćanje i gužve na ovom dijelu puta.

Po završetku cjelokupne trase Lašva - Nević Polje, uključenje će biti planirano s petlje u Lašvi, a planirano je da cesta ide lijevom stranom obale rijeke Lašve, suprotno od postojeće ceste Lašva - Vitez.