Vrijedna 70 miliona KM
296

Pogledajte kako izgleda prva vjetroelektrana u Kantonu Sarajevo: Strujom će moći napajati 11.000 domaćinstava

B. R.
Na Ivan Sedlu se gradi vjetroelektrana koja će promijeniti krajolik u ovom dijelu Kantona Sarajevo. To je već primjetno prilikom putovanja automobilom iz Sarajeva prema Hercegovini.

Izgradnja ovog energetskog postrojenja na području općine Hadžići je počela u septembru 2022. godine. Riječ je o postrojenju s pet vjetroagregata sa snagom od po pet megavati.

Izgradnja vjetroelektrane je počela u septembru 2022. (Foto: D. S./Klix.ba)
Izgradnja vjetroelektrane je počela u septembru 2022. (Foto: D. S./Klix.ba)

Iz kompanije Interenergo, sa sjedištem u Sloveniji, kazali su za Klix.ba da će ova njihova vjetroelektrana moći električnom energijom napajati 11.000 domaćinstava. Očekuju da će početkom sljedeće godine biti puštena u rad.

Ovo je prva vjetroelektrana na području Kantona Sarajevo, a investiciju od 70 miliona KM je pokrenula danska kompanija Suzlon Wind Energy, a Interenergo ju je nastavio u novembru 2022. godine.

Postrojenje ima pet vjetroagregata sa po pet megavati (Foto: D. S./Klix.ba)
Postrojenje ima pet vjetroagregata sa po pet megavati (Foto: D. S./Klix.ba)

Za Interenergo ovo će biti prvi ovakav projekat u Bosni i Hercegovini, a ranije su izgradili vjetroelektrane u Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji.

Ovaj projekat je značajan doprinos povećanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini, što je utoliko više značajno zbog toga što će Evropska unija znatno oporezovati uvezenu električnu energiju, a koja je proizvedena iz fosilnih goriva, prvenstveno iz uglja.