Pogledajte kako izgleda
153

Talibani nastavili gradnju velikog projekta: Novi Kabul bi trebao biti dom za tri miliona stanovnika

V. K.
Ministarstvo urbanog razvoja i stanovanja Afganistana govorilo je o napretku radova koji se odnose na gradnju Novog Kabula, grada koji bi se trebao nalaziti sjeveroistočno od glavnog grada Afganistana.

Glasnogovornik ministarstva Kamal Afghan izjavio je za TOLOnews da je procijenjena cijena izgradnje prve faze ovog projekta 6,5 milijardi dolara.

Interes za gradnju i saradnju s talibanima na ovom polju za sada su pokazali investitori iz Katara, Irana, Ujedinjenih Arapskih Emirata te Turske.

"Hvala Bogu, radovi su u toku u drugom dijelu prve faze. Praktično, odmakli smo 25 posto u radovima i izvodi ih privatna kompanija. Službenici ministarstva prate rade kako bi osigurali da se zadaci odvijaju prema planu", navodi se.

Ministarstvo urbanog razvoja i stanovanja opisalo je projekat Novi Kabul kao jedan od najvećih projekata u zemlji i navelo da je njegova implementacija prioritet za Islamski emirat.

Projekat Novi Kabul trebao bi pokriti površinu od 740 kvadratnih kilometara te bi imao kapacitet za tri miliona ljudi.

Za sada, u prvoj fazi projekta na izgradnji radi 600 radnika.

"Aktivno se radi na putevima i vodosnabdijevanju u tri pravca. Svakog dana angažovano je preko 600 radnika s teškom i lakom mehanizacijom", rekao je Sayed Amin, šef kompanije koja radi u ovoj fazi projekta.

Plan projekta je napravljen za vrijeme predsjedavanja Hamida Karzaija u saradnji sa japanskom kompanijom i obuhvata područja Deh Sabz, Kalakan, Shakardara, Qarabagh, Istalif i dio okruga Bagram.