Kanton Sarajevo
197

Tramvajska pruga Ilidža - Hrasnica donosi promjene: Šta će biti s postojećim linijama javnog prijevoza?

B. R.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Izgradnjom tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice otvara se nekoliko značajnih pitanja u javnom prijevozu Kantona Sarajevo.

Prvenstveno je pitanje šta će biti s autobuskim linijama od Ilidže od Butmira, Sokolović Kolonije i Kovača u Hrasnici.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je u odgovoru na upit Klix.ba konstatiralo da je rano govoriti o tim linijama te da će biti urađena analiza da li će ove linije biti zadržane ili izmijenjene. Posebno će se posvetiti dijelovima spomenutih naselja koji će biti udaljeniji od tramvajskih stanica.

Još jedno značajno pitanje jeste koliko će biti potrebno tramvaja na novoj liniji i koliko često će saobraćati. U resornom ministarstvu su naveli da će u narednom periodu imati odgovore i na ova i druga pitanja koja se odnose na novu tramvajsku liniju. Ukazali su da će to eventualno iziskivati reorganizaciju postojećih tramvajskih linija.

"Potrebno je izvršiti reorganizaciju svih tramvajskih linija i modificirati linije, analizirati potencijalno vraćanje starih linija i kreirati nove, a sve kako bi građani bili zadovoljni redom vožnje i kako bi što veći broj njih koristio javni prijevoz. O svemu ćemo blagovremeno obavijestiti javnost", poručili su.

U Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo su ponovo obećali da će stanovnici spomenutih naselja od sljedeće godine tramvajem direktno putovati u Sarajevo, bez presjedanja iz autobusa u tramvaj.

Podsjećamo, projekat tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice je ozvaničen u jesen prošle godine, a radovi su počeli krajem februara ove godine. Rok za završetak radova je godinu i po.

Na međunarodnom tenderu za izvođača radova je izabran konzorcij turskih kompanija Yapi Merkezi i Yapiray, a rok za završetak radova je godinu i po. Izgradnja će koštati više od 50 miliona KM, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).