Kreditno zaduženje
18

Vlada HNK osigurala dodatnih 13 miliona KM za bolnice, sedam miliona KM za mostarsku Pedijatriju

G. Š.
Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na današnjoj sjednici u Mostaru je usvojila Odluku o izmjeni Odluke o kreditnom zaduživanju HNK u 2022. godini za realizaciju projekta izgradnje, obnove i opremanja bolnica u HNK, u iznosu od 13 miliona KM.

"Hercegovačko-neretvanski kanton zadužit će se kreditom kod Razvojne banke FBiH za realizaciju projekta izgradnje, obnove i opremanja bolnica u HNK u ukupnom iznosu od 13 miliona KM", navode iz Vlade HNK.

Od toga iznosa kako su naglasili, za opremanje Klinike za dječje bolesti (Pedijatrije) Sveučilišne kliničke bolnice Mostar bit će izdvojeno sedam miliona KM.

Za izgradnju, obnovu i opremanje više odjela Kantonalne bolnice dr. Safeta Mujića 4,5 miliona KM, te za dogradnju i opremanje novih odjela u Općoj bolnici Konjic 1,5 miliona KM.

Riječ je o dodatnom zaduženju, uz prethodni kredit za izgradnju, dogradnju i obnovu nabrojanih objekata, vrijedan 32 miliona KM. Period otplate ovog kredita je 12 godina.

Premijer HNK Nevenko Herceg i ovom je prilikom ponovio kako su izgradnja i opremanje Pedijatrije SKB-a Mostar, kao i predviđeni zahvati na zgradama i odjelima bolnice dr. Safeta Mujića i Opće bolnice Konjic projekti od iznimnog značaja za sve građane ovog kantona.

"Javnost je upoznata s činjenicom da je Vlada HNK u cjelini na sebe preuzela kredit Saudijskog fonda za razvoj u iznosu od 32 miliona KM za izgradnju i obnovu sve tri bolnice u našem kantonu. Nakon ulaganja u izgradnju, prošle smo godine javno iskazali spremnost za preuzimanje obaveza oko dodatnog kreditnog zaduženja u iznosu od 13 miliona KM za opremanje bolničkih kapaciteta, kako ne bi došlo do zastoja u završetku ovog važnog projekta. Današnjom je odlukom omogućena realizacija dovršetka ovog vitalnog projekta za još kvalitetniju zdravstvenu uslugu našim sugrađanima, u prvom redu bolnicu dostojnu 21. vijeka za najmlađe pacijente, gdje naravno mislim na novu savremenu zgradu mostarske Pedijatrije, na što sam osobito ponosan", zaključio je premijer Herceg.