Javni prijevoz
52

Završava se isporuka novih tramvaja Sarajevu, od kraja sljedeće godine dolazi još 10 vozila

B. R.
Sarajevski novi tramvaji (Foto: Vlada KS)
Sarajevski novi tramvaji (Foto: Vlada KS)
Okončava se isporuka novih tramvaja koje je Kanton Sarajevo kupio od švicarske kompanije Stadler.
Kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP) je objavio da je sinoć isporučen pretposljednji od 15 novih tramvaja. Tokom ovog mjeseca bit će isporučen i posljednji tramvaj, što je u skladu s dogovorenom dinamikom isporuke.

Šteta je ukazao da će time biti omogućeno da svi novi tramvaji budu u saobraćaju do početka predstojeće školske godine. Napomenuo je da su kupljeni novcem građana te da je ovo prva nabavka novih tramvaja nakon 40 godina. Prvi novi tramvaj je isporučen u decembru prošle godine.

Podsjećamo, 15 novih tramvaja švicarskog proizvođača Stadler koštali su 70 miliona KM, što znači da svako vozilo vrijedi po 4,6 miliona KM. Novac za nabavku je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Upravo je u decembru prošle godine sa Stadlerom potpisan ugovor za nabavku još 10 novih tramvaja, čime će ukupan broj novih tramvaja iznositi 25.

Nabavka dodatnih 10 tramvaja koštat će 60 miliona KM. Po karakteristikama bit će poput prvobitno 15 kupljenih tramvaja. Isporuka ovih 10 tramvaja počet će krajem sljedeće godine.