Potraga za alternativama
26

Isprobali ste sve načine da prestanete pušiti? Možda vam treba drugačiji pristup

Klix.ba
Pušenje je opasna i jedna od najčešćih navika
Pušenje je opasna i jedna od najčešćih navika
Pušenje cigareta odavno je prepoznato kao jedan od najvećih rizika za zdravlje, čega su svjesni i oni najstrastveniji pušači. No, proteklih godina sve veći fokus je na inovativnim alternativama tradicionalnim cigaretama i proizvodima nove kategorije koji omogućavaju unos nikotina na način koji je najmanje štetan za nas.

Odvikavanje od pušenja cigareta je veliki izazov i zato se konstantno radi na inovacijama koje mogu olakšati ovu borbu.

S obzirom na to da su glavni krivac gotovo svih bolesti povezanih s pušenjem sagorijevanje duhana i udisanje dima, zdravstvenu zajednicu počeli su sve više interesovati proizvodi koji funkcionišu suprotno od toga.

Riječ je o e-cigaretama, grijanim duhanskim proizvodima i nikotinskim vrećicama, koje, smanjujući unos štetnih tvari povezanih s dimom, sve više bivaju prepoznate i kao potencijalna rješenja za smanjenje ili potpuni prestanak pušenja.

Potvrdila su to i brojna istraživanja pa samim tim i globalna istraživačka mreža Cochrane. U analizi koja je obuhvatila više od 22.000 ispitanika, pokazano je kako prelazak na e-cigarete povećava šanse za prestanak pušenja za čak i do 100% u odnosu na nikotinske zamjenske terapije.

Kako se u to uklapa Bosna i Hercegovina?

Spomenuto istraživanje ulijeva nadu da bi i Bosna i Hercegovina, kao zemlja s preko 1,3 miliona pušača, mogla značajno unaprijediti svoje javno zdravlje kada bi ovi proizvodi bili široko prihvaćeni.

Prema procjenama istraživanja, više od 80.000 pušača u BiH moglo bi uspješno prestati pušiti ako bi im bila pružena odgovarajuća podrška i informacije o prelasku na bezdimne alternative. To bi bilo više nego trostruko povećanje u odnosu na broj pušača koji prestaju pušiti koristeći standardne metode, što bi imalo veliki pozitivan utjecaj i na zdravstvene pokazatelje u zemlji.

Jedan od pozitivnih primjera dolazi iz susjedne Hrvatske i Udruge korisnika osobnih isparivača (CROHM), koja zagovara naučni pristup smanjenju štete od pušenja. Kroz program "Biram bez dima" koji sprovode zajedno sa stručnjacima, njihova misija je educirati odrasle pušače o mogućnostima koje nude nove kategorije proizvoda.

U aprilu ove godine pokrenut je prvi krug programa, koji je okupio osobe različite dobi, motiva, ali i "pušačkog staža". Sve ih je povezivao isti cilj - želja da zauvijek izbace cigarete iz svog života.

Za 28 dana, koliko jedan ciklus traje, učesnici su uz podršku mentora i drugih učesnika imali priliku isprobati različite bezdimne proizvode. Ono što je zanimljivo jeste da je gotovo polovina njih na kraju programa uspjela potpuno prestati pušiti cigarete, iako su već ranije mnogi to pokušavali i odustajali.

"Probala sam sve, od hipnoze i savjetovališta do nikotinskih flastera i tableta, ali ništa mi nije pomoglo. U ovom programu sam napokon dobila informacije i upute, a na korištenje smo dobili različite vrste bezdimnih proizvoda kako bi pronašli koji nam najbolje odgovara. Priznajem, nije bilo lako. Prvih par dana sam sanjala cigarete i strašno me vukao dim, ali nisam htjela odustati", ispričala je jedna od učesnica programa.

Upravo sada, kreće i drugi krug programa, a kroz praćenje rezultata, reviziju naučnih radova i evaluaciju kliničkih studija, CROHM se trudi učiniti informacije o bezdimnim proizvodima dostupnima javnosti, nudeći rješenja. Na ovaj način, podržavaju odrasle pušače u Hrvatskoj - ujedno jednoj od najstrožijih EU zemalja po pitanju regulacije bezdimnih proizvoda - koji se žele osloboditi ovisnosti, a to nisu uspjeli pomoću standardnih metoda.

"Pokušao sam prestati pušiti nekoliko puta, ali svaki bih se put vratio cigaretama. Sada, kada imam zamjenski proizvod, znam da neću više nikada zapaliti. Bez alternative, sve ovo što sam postigao ne bi bilo moguće", komentar je još jednog učesnika.

Priče o uspjesima pojedinaca koji su se riješili konzumiranja tradicionalnih cigareta koristeći bezdimne alternative svjedoče o važnosti podrške i dostupnosti informacija. Kroz program "Biram bez dima", mnogi su uspjeli pronaći put do toga se riješe ove loše navike, dok se većina nada da će se u narednom periodu uspjeti potpuno odreći dnevne doze nikotina na koju su godinama bili naviknuti.

Iako prestanak pušenja nije jednostavan - u pitanju je ne samo fizička borba s nikotinskom ovisnošću, već i psihološki izazov koji zahtijeva odlučnost i motivaciju - s pravim pristupom, taj cilj postaje dostižniji, a samim tim, značajno može doprinijeti transformaciji života mnogih pušača.