Održao govor
1

Konaković na otvaranju Ekonomskog foruma BiH: Integrisanje bh. tržišta u EU je jedan od najvažnijih zadataka

V. K.
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio na otvaranju devetog Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine 2024. koji, pod nazivom "Plan rasta na putu ka EU reformama i implementaciji Pakta za budućnost" organizuje Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Ministar Konaković je u svom uvodnom obraćanju istakao da su ekonomske teme najvažnije za Bosnu i Hercegovinu, a u okviru tih tema najaktuelnija aktivnost je kompletiranje Programa reformi u okviru projekta Evropske unije Plan rasta za Zapadni Balkan.

Kao ključne elemente koje nudi ovaj projekat ministar je istakao ekonomsku integraciju, jačanje regionalne saradnje i ubrzanje reformi. Integrisanje ekonomije i tržišta BiH u Evropsku uniju je jedan od najvažnijih zadataka s obzirom da je EU najveći trgovinski partner BiH.

Istovremeno bi se povećala privlačnost BiH za strane investicije jer bi se time proširilo inače malo bh. tržište. Ministarstvo vanjskih poslova BiH u tom domenu pojačava aktivnosti u oblasti ekonomske diplomatije, kako bi stvorili neophodne preduslove da se poveća privlačnost bh. ekonomije i tako privuku strani investitori.

Ministar Konaković je naglasio da svi učesnici u vlasti u Bosni i Hercegovina trebaju pokazati odlučnost i sposobnost da iskoriste pružene prilike kako bi se provele neophodne reforme koje će BiH približiti evropskim standardima. Ministar je istakao da Evropska unija nije samo naš najvažniji vanjskopolitički cilj, već i naš ključni partner u stvaranju stabilne, održive i prosperitetne budućnosti.

"S tim u vezi, Pakt za budućnost, koji se temelji na principima održivog razvoja i inkluzivnosti, pruža nam mogućnost da gradimo snažnije institucije, potičemo poduzetništvo i popravljamo životne uslove za sve naše građane", rekao je ministar Konaković.

Ministar se zahvalio organizatorima što ovim važnim temama kontinuirano posvećuju značajnu pažnju, te poželio uspješan rad svim prisutnim.

Pozvao je akademsku i privrednu zajednicu da aktivno sudjeluju u raspravama, stavljajući fokus na jačanje bh. privrede, konkurentnost domaćih kompanija i privlačenje stranih investicija, što će otvoriti nova radna mjesta širom države.