I do pet sati sedmično
69

Najčešće kršenje prava radnica u trgovačkom sektoru je prekovremeni rad

Piše: S.H.P.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
U Hotelu Evropa danas je održan okrugli sto o temi "Prava radnica zaposlenih u trgovačkom sektoru u BiH". Ovom prilikom predstavljeni su i rezultati istraživanja fondacije Westminster Foundation for Democracy (WFD) koji su pokazali koja su to najfrekventnija kršenja prava radnica u sektoru trgovine.

Ovo istraživanje provedeno je u oba bh. entiteta na reprezentativnom uzorku radnica u trgovačkom sektoru.

"U istraživanju smo otkrili da je najfrekventnije kršenje prekovremeni rad i on obuhvata rad vikendom, odnosno dane godišnjeg odmora, te rad mimo radnog vremena. Mi smo otkrili da radnice rade više od pet sati sedmično prekovremeno i to bez planiranih okolnosti. Također, često se krši pravo na obavezan sedmični odmor, što je u oba zakonska rješenja 24 sata sedmično. Tako da radnice svake druge sedmice imaju jedan dan slobodan, što smatramo najvećim kršenjem prava", rekla je voditeljica istraživanja Mia Karamehić-Vazović.

Prema rezultatima istraživanja, problemi se najčešće dešavaju u manjim prodajnim objektima poput kioska, a također se krši pravo korištenja bolovanja i godišnjeg odmora. Još jedan od problema su radnice na porodiljskom bolovanju.

"Naime, naše zakonsko rješenje predviđa da porodiljsko bolovanje traje godinu, međutim, ako radnica ima ugovor na određeno vrijeme i ako je on kraći od tog termina, poslodavac može da joj terminira ugovor. Svi ovi problemi predstavljaju značajno kršenje Zakona o radu u FBiH i RS-u", kazala je Karamehić-Vazović.

Kazala je i kako je neophodno povećanje kapaciteta inspekcije i u jednom i u drugom entitetu.

"Inspekcijske uprave se žale da nemaju dovoljno ljudi, što stvarno jeste tako. Premalo je inspektora na broj poslovnih subjekata koje moraju da kontrolišu. Mi se nadamo da će ovo dati konkretan uvid u konkretne probleme. Primarno kapacitiranost inspekcija, a potom i zakonska rješenja poput zakona o praznicima koji su u FBiH zastarjeli", rekla je Karamehić-Vazović.

Zastupnica u Predstavmničkom domu Parlamenta FBiH i potpredsjednica SDP-a Lana Prlić kazala je da će zahvaljujući rezultatima istraživanja imati bolje argumente u zastupničkim klupama.

"Moja partija je ta koja se bori i za radnička prava i ovi rezultati će biti pravi šlagvort za to. Ovo je generalni problem u našem društvu i rado predlažem ovakve stvari u Parlamentu. Trudit ću se da izlobiram neke zakone poput Zakona o radu nedjeljom kako bi se regulisao slobodan dan i ljudima koji rade nedjeljom. Ono što je veliki problem su zakoni koji su zastarjeli i zaista je potreba nova zakonska legislativa, no nažalost to kod nas ide veoma sporo", rekla je Prlić.

Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine, kazala je kako ovaj sektor nastavlja vrlo ružan trend u kojem se masovno krše radnička prava. Kažu da se Sindikat od 2012. godine pa sve do sada bavio s više od 1.700 slučajeva kršenja radničkih prava, a svaka osoba od njih 1.700 imala je bar dva ili više problema s kojima su se suočavali na svom radnom mjestu.

"Neophodno je napraviti sistemsko zakonsko rješenje ovog problema i ja se iskreno nadam da ćemo ove probleme uspjeti staviti i na dnevni red Parlamenta FBiH. Mi u Sindikatu trgovine trenutno radimo na rješavanju problema radnih dana u toku praznika, ali i malih plata koje su karakterisične za ovaj sektor", rekla je Beširović.

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthew Field kazao je kako Britanska ambasada naporno radni na poboljšanju okruženja i jačanju ekonomije u BiH te da podržava reforme koje će dovesti do rebalansa s javnog na privatni sektor. Naglasio je i kako ova konferencija nije samo za dobrobit uposlenika već i poslodavaca i biznisa kako bi imali radnu snagu za potrebnim vještinama i motivacijom.