Komentari (16)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Porucio bih svim privatnicima koji iskoristavaju radnike na sve moguce nacine, da ce doci vrijeme kad cete se pitati zasto niko nece da vam radi za mizerni minimalac i zasto niko nece da radi prekovremeno. Ljudi konacno dolaze sebi i odlaze iz ovog sivila dok se vi bogatite a radnik vam sastavlja kraj s krajem svaki mjesec. Ima bolan boljih mjesta za zivjeti na ovom svijetu, bagro prokleta.
Super je to što uredno tefterite sva kršenja prava. A jeste li pokušali dignuti barem jednu prijavu protiv tih tajkuna ? Čemu ti skupovi, konferencije, sindikati... kad su radnici robovi.
kolko je ova država pokvarena i zla: destine hiljada trgovkinja dere za 5 stoja, al dere, ni sunca ni mjeseca nema, i pri tome su u prosjeku obrazovanije i sposobnije ne srednjoškolski budžetski uhljebi ili u javnim preduzećima. ipak njihova (budžetska)su primanja najmanje dvostruko veća, rad trostruko manji, slobodno vrijeme , regres, godišnji, buduća penzija... a ovi rade i za sebe i za njih, jel to tako islam ili kršćanstvo traže?
Postovani, smatram da se u 90% privatnih firmi na podrucju BiH ne postuje zakon o radu u cjelosti. Sramotno je da nadlezni ne mogu da uspostave red da se cijeni i postuje radna snaga pri cemu isti kvalitetan, kompetentan i strucan kadar odlazi iz drzave zbog loseg poslovnog ambijenta. Najcesci vid zloupotrebe su radnici u manjim trgovinama, cvjecare i poljoprivredne apoteke.
i nije samo pitanje slobodnoh dana nego kojeg slobodnog dana - nedelju kao porodični dan ne smije niko uzurpirati porodici - to uništava porodicu i djecu i naciju. za rad nedeljom mora biti trostruka naknada pa ko hoće bek radi a opet neće, niko ne želi svojom voljom uništavati sebe i porodicu. a uslovi rada, i obim i vrste poslova a šta s tim-poderaše žene, a visina bijedne nadnice plaće ???????
Relno stanje: plata do 500 km, ne vise. U manjim gradovima 300.Odmor: na papiru 20 ili 25 dana, a stvarno se koristi samo 10, ako i to. A moraju potpisati papir da su koristile sve. Porod: otkaz vecinom i to moraju potpisati svojom voljom. Maltretiranje od strane kvazi sefova, bez sjedenja,bez ljudskosti. Mozda svuda nije isto, ali je vecinom. Kao da im djaba pare daju. Radno vrijeme: prekovremeno i to po 12 sati negdje, slobodan dan, misaona imenica i to obicno skoci na nos.
Hahahahahahahaahhahahahhahahhaahahaahhahaahhahahahahahhahaahahahahhahaahahahhahahahahhahahahahahaah... I Do 5 sati dnevno......
i kršenja prava nemaju veze sa navodnim spornim pitanjima zakona, no sa kršenjem tih zakona i prava (iz domaćeg i globalnog okvira ljudskih i radničkih prava). ukinut sindikate ko him ebe mater.
Gospodo iz SDP-a,drugih stranki ,SSSBIH kao i ostalih (sebičnih)granskih sindikata prvo ste trebali učestvovati i boriti se za krovni zakon o radu koji vjerujem 50% učesnika stola nije ni pročitalo.Tek kada nas nešto udari po glavi onda se sjetimo da se i nas tiće.Isto je i sa ostalim usko vezanim zakonima poput onog o PIO-u u kojem tražimo samo sebe a za ostale nas nije briga.Do tada neka radnice stoje po 10 sati za kasama , neka im zastarjevaju potraživanja smanjuju tople obroke
Sjećam se kad su za 1. radili samo poneki pekari .Ako nisi na vrijeme obezbjedio gajbu klipače propo 1.maj.
A sta je sa apotekama privatnim? Platu privatnici daju duplo manju haman neg u Sarajevo apotekama a uplacuju na minimalac doprinose . Treba stat privatnicima u kraj cak ih pritisnut i finansiskom inspekcijom .
hahas