Mićo Živić dobro je poznat u Bijeljini i široj Semberiji. Posljednjih desetak godina jedan je od najentuzijastičnijih proizvođača povrća, a od nedavno Poljoprivredna zadruga Povrtlarstvo, koju vodi, počela je proizvoditi i pakovati kiseli kupus koji će se prodavati u supermarketima.
"Projekt Sweden/USAID FARMA II pomogao nam je u kupovini 300 novih buradi za kiseljenje, a što je još važnije uz njihovu podršku kupili smo i mašinu za vakumsko pakovanje te vagu i štampač barkodova. To će nam omogućiti da samo ove sezone proizvedemo i upakujemo 200 tona listova kiselog kupusa i kao i cijele glavice, a ove proizvode ćemo početi prodavati na domaćem tržištu već ove godine", kaže Mićo.
Nova ambalaža, nova nada
Mićo i još nekoliko poljoprivrednika osnovali su zadrugu još 2013. godine. Do 2019. godine u njen rad se uključilo 120 poljoprivrednika iz deset sela u Semberiji. Godišnje zadruga od svojih članova otkupi oko 2.000 tona povrća, od čega je 200 tona kupusa. Oni su i ranije kiselili do 50 tona kupusa, ali su ga prodavali na veliko kao poluproizvod industrijskim prerađivačima, a preostalih 150 tona su prodavali kao svježe povrće.
"Nova burad i mašina za vakumsko pakovanje omogućit će nam da učetverostručimo proizvodnju kiselog kupusa i dodamo vrijednost našem proizvodu. Ali, nastavit ćemo i sa proizvodnjom svježeg kupusa", kaže
Mićo i dodaje da za njihove farmere to znači da sada zadruzi mogu prodati gotovo dvostruko veću količinu kupusa i zaraditi više novca.
"Samo kada vide novu mašinu i burad, to našim poljoprivrednicima već šalje pozitivnu poruku. Mogu vidjeti neke nove pomake, mogu prodati više svog proizvoda, i osjećaju se kao dio nečeg novog i boljeg. Sve ovo daje nadu ljudima da stvari mogu biti bolje", kaže on.
Korona i nove mogućnosti
Dok je vakumirani kiseli kupus novi proizvod zadruge, njihova glavna djelatnost do sada je bila proizvodnja i prodaja svježeg povrća lancima supermarketa. Također su izvozili oko 25 posto u Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Njemačku i Češku.
"Sada se fokusiramo na kupus, ali paralelno pokušavamo vakumirati i svježe povrće i nuditi ga na tržištu. S obzirom na to da je pandemija svuda oko nas, vjerujemo da će ljudima biti draže da kupuju vakumirano povrće koje nisu dirali svi ostali koji dolaze u supermarkete. Vjerujem da tu imamo novu tržišnu nišu pa sada testiramo kako različito povrće reaguje na vakum pakovanje", objašnjava Mićo.
Kiseli kupus koji zadruga proizvede prodavat će se na lokalnom tržištu, ali kako Mićo kaže, upite o svom proizvodu dobili su i iz inostranstva.
"Mislim da imamo dobre izglede da uskoro počnemo izvoziti u Njemačku", kaže Mićo.
Rezimiranje 2020.
"2020. je bila teška godina, nema sumnje. Međutim, bilo je i dobrih pomaka. Dok smo u 2019. izvezli 25 posto naših proizvoda, u 2020. izvoz je išao i do 40 posto", kaže Mićo i dodaje da će njihova proizvodnja kiselog kupusa i drugog vakumiranog povrća vjerovatno rasti u godinama koje dolaze.
"Jedno je sigurno, ove zime neće nedostajati kiselog kupusa u Bosni i Hercegovini. To je također dobra vijest znajući koliko ljudi ovdje vole jesti sarme i kisele salate. Gotovo da nema novogodišnje gozbe bez te dvije stvari", zaključuje.