Koridor 5C
127

Posao i prilika za ostanak u BiH: 25 mladih s biroa radit će na izgradnji tunela Ivan

A. Z.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Dvadeset i pet mladih osoba s evidencije nezaposlenih dobilo je posao i šansu da rade na izgradnji tunela Ivan na Koridoru 5C. Riječ je o zajedničkom projektu JP Autoceste FBiH i Evropske banke za obnovu i razvoj čiji je cilj stimulisanje zapošljavanja mladih i njihov ostanak u BiH.

"Evropska banka za obnovu i razvoj finansira projekte na Koridoru 5C i konstantno traži dodatne resurse i benefite za BiH i prostor na kojem se izvode radovi. Ovaj projekt kao ideja postoji već više od godinu, a dogovoreno je da za tri projekta koje finansira EBRD osiguramo 75 mladih ljudi koji će imati mogućnost da se zaposle i tako steknu iskustvo. Ovim mladim ljudima želim da što više nauče da bi s tim referencama počeli da grade svoje profesionalne budućnosti", kazao je direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić.

Ugovor je danas potpisalo 10 od 25 mladih, među kojima je pet osoba s visokom i 20 sa srednjom stručnom spremom. Pet njih je dobilo posao na godinu, a preostalih 20 na šest mjeseci. Svi su, kako je istaknuto, izabrani na osnovu potreba na gradilištu.

"Dobit će priliku da se educiraju na projektu Tarčin 1 i da nauče vještine u ovom poslu. Kada nauče raditi, želim im da ostanu u Bosni i Hercegovini", kazao je Hamed Ramić, direktor firme Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo koja je izvođač radova na projektu izgradnje tunela Ivan.

Osim radnog iskustva, mladi će dobiti priliku i da ostanu u ovom projektu, ako se dokažu i ukoliko za njih bude postojalo mjesto.

"Zahvaljujem se na prilici da znanje s fakulteta upotpunimo dobrom praksom. Ovo je velika šansa za početak naših karijernih ciljeva", istakla je Adela Salkić, inžinjerka geologije koja je danas potpisala ugovor.

Za realizaciju ovog programa osiguran je u ugovoru za izgradnju tunela Ivan iznos od 403.683 KM, dok Federalni zavod za zapošljavanje učestvuje u projektu sa 90.000 KM i Euro-asfalt preostalim iznosom. Konkretna podrška lokalnoj ekonomiji u rješavanju društvenih i ekonomskih problema će biti moguća i kroz kreditne linije sa EBRD-om za izgradnju još dvije dionice Poprikuše – Nemila i Mostar jug – tunel Kvanj, gdje će ovom inkluzijom biti zaposleno još 50 mladih osoba.