Nakon nekoliko mjeseci
24

Najveće testiranje četverodnevne radne sedmice u Njemačkoj ikada: Ovo su rezultati

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Poznat je ishod ovogodišnjeg višemjesečnog testiranja četverodnevne radne sedmice u 45 njemačkih kompanija s različitom djelatnošću.

Neki od privrednih subjekata koji su testirali četverodnevnu radnu sedmicu su kompanija za čišćenje tepiha, građevinska kompanija i marketinška agencija. Ovo je bilo najveće testiranje četverodnevne radne sedmice u Njemačkoj do sada. Od samih kompanija je zavisilo kako će skratiti radno vrijeme.

Neke su primijenile klasičan model koji podrazumijeva da je petak slobodan za sve dok su neke druge kompanije omogućile petodnevni rad, s tim da je svaka peta sedmica bila potpuno slobodna.

Kako je sve to funkcioniralo u proteklih nekoliko mjeseci

Turistička kompanija Kootstra Schiffsreisen iz Minstera je svoje zaposlenike podijelila u dvije grupe. Jedna grupa su bili oni koji su slobodne dane imali ponedjeljkom, a druga grupa su bili oni koji su slobodne dane imali petkom. Ured je tada bio znatno prazniji. Osim toga, morali su skratiti vrijeme rezervirano za telefonske razgovore kako bi bili produktivniji.

Generalni direktor spomenute kompanije Julius Graler je izjavio da je bilo uspona i padova. Od početka je uvjeren da je potrebno skratiti radno vrijeme i zbog toga se njegova kompanija okušala u ovom testu. Međutim, tvrdi da je četverodnevna radna sedmica u pojedinim aspektima negativno utjecala na radnike

"Doprinijela je da radnici budu pod stresom jer je mnogo posla ostajalo nakon njihovog slobodnog dana", ukazao je.

Upitan da li se u konačnici ipak isplatilo, Graler je jasno odgovorio.

"Vidi se da se ljudi osjećaju malo odmornije, da nemaju problem sa skraćenim radnim vremenom i poslom koji treba da urade", rekao je.

Radnici više nisu imali prekovremeni rad, produktivnost je ostala ista, a reakcije klijenata su pozitivne. Prema Gralerovim riječima, 80 posto zaposlenih četverodnevnu radnu sedmicu ocjenjuje kao pozitivnu. Čak i ako to za njega kao nadređenog znači dodatni posao, želi nastaviti s četverodnevnom radnom sedmicom nakon testiranja.

Zaposlenici žele fleksibilnije radno vrijeme

Julia Backman s Univerziteta u Minsteru se osvrnula na rezultate istraživanja. Naglasila je da stvari ne idu glatko svuda kao što je to slučaj u kompaniji Kootstra. Napomenula je na značaj perspektive zaposlenih.

"Mnogi od njih četverodnevnu radnu sedmicu vide kao pozitivnu, ali su drugi i dalje skeptični (...) Mnogi zaposlenici žele fleksibilno radno vrijeme, ali ne nužno raspoređeno na četiri radna dana", navela je Backman.

Prilika u borbi protiv nedostatka kvalificiranih radnika

Backman je naglasila da je nekim kompanijama bilo veoma teško skratiti radno vrijeme. No, postojala je i velika prednost.

"Kada su kompanije objavljivale konkurs za posao, broj prijava je značajno porastao", kazala je.

Nedostatak kvalificiranih radnika je bio razlog zašto su mnoge kompanije učestvovale u testnoj primjeni četverodnevne radne sedmice.

Backman smatra da je potrebno biti umjereni optimista. Četverodnevna radna sedmica nije pogodna za svaku kompaniju, ali bi za mnoge mogla imati prednosti. Rezultati testiranja će u potpunosti biti ocijenjeni na jesen, piše tagesschau.