"Previše košta"
145

Šef australske rudarske kompanije protiv toga da zaposlenici napuštaju radno mjesto radi kafe

B. R.
Chris Ellison, izvršni direktor kompanije Mineral Resources (Foto: Mineral Resources)
Chris Ellison, izvršni direktor kompanije Mineral Resources (Foto: Mineral Resources)
Chris Ellison, izvršni direktor australske kompanije Mineral Resources, izjavio je da ovu kompaniju previše koštaju radnici koji tokom radnog vremena izađu iz sjedišta kompanije kako bi kupili kafu.

To je konstatirao prilikom predstavljanja finansijskih rezultata 28. augusta, želeći da zaposlenici cijeli dan budu u sjedištu kompanije.

"Ne želim da napuštaju zgradu", poručio je Ellison.

Sjedište Mineral Resourcesa je u australskom gradu Perthu. Prema Ellisonovim riječima, zgrada, u kojoj je sjedište kompanije, ima restoran, devet psihologa za zaposlenike, teretanu i druge sadržaje kojima se zaposlenici podstiču da ne napuštaju zgradu.

"Imamo mnogo različitih benefita koje smo donijeli", rekao je Ellison, čija kompanija ima strogu politiku zabrane rada od kuće.

"Zašto sam to uradio? Zato kada dođu ujutro, želim da tu budu cijeli dan. Ne želim da napuste zgradu. Ne želim da šetaju po šoljicu kafe. Prije nekoliko godina smo nekako shvatili koliko to košta", naveo je.

Smatra da bi u ostalim rudarskim kompanijama trebali biti saglasni s njim o prednostima rada u uredu.

"Industrija to sebi ne može priuštiti. Ne možemo imati ljude koji sedmično rade tri dana i primaju platu kao da sedmično rade četiri ili pet dana", istakao je.

Mineral Resources namjerava napraviti i dnevni centar za 105 djece zaposlenika kompanije, a sve kako zaposlenici ne bi morali napuštati sjedište tokom radnog vremena.

"To je još jedan razloga da dođu i uživaju na poslu. Imamo ljekare i medicinske sestre koje će se brinuti o djeci, a mama i tata će raditi u našem uredu", poručio je Ellison.

On nije jedini šef koji provodi politiku zabrane rada od kuće. Naime, šef londonskog proizvođača pametnih mobitela Nothing je zaposlenicima poslao email, u kojem je najavio kraj hibridnog rada i prelazak na potpuno uredski rad, prenosi BBC.