Karijerni put
22

Suosnivač Netflixa Marc Randolph: Tvrdnja da naporan rad vodi ka uspjehu je mit

B. R.
Marc Randolph, suosnivač Netflixa (Foto: EPA-EFE)
Marc Randolph, suosnivač Netflixa (Foto: EPA-EFE)
Marc Randolph, suosnivač internetske plaftorme za filmove i serije Netflix, smatra da je mit tvrdnja da naporan rad vodi ka uspjehu.

On je ranije ovaj mjesec u podcastu "Dnevnik izvršnog direktora sa Stevenom Barlettom (The Diary of a CEO with Steven Bartlett)" napomenuo da izvršni direktori i poduzetnici često napreduju u karijeri jer imaju jednu vještinu. Prema njegovim riječima, ta vještina je sposobnost da odrede koje probleme treba prvo riješiti.

"Mislim da je naporan rad koji vodi do uspjeha mit. Ako mogu biti zaista pametan u vezi s tim na koje probleme treba da se fokusiram, to je ono što će napraviti razliku. Ne moram sve uraditi kako treba jer većina stvari su one koje ne prave tu razliku. Neke stvari ipak prave razliku", konstatirao je Randolph.

Suosnivač Netflixa nije jedini koji misli da je naporan rad ponekad precijenjen. Nekada se naporan rad definirao kao rani dolazak na radno mjesto i kasni odlazak s radnog mjesta, ali nije garantirao da ćete biti izvršni direktor ili izgraditi kompaniju multimilijardera.

Istraživanjem američkog Univerziteta Stanford iz 2014. godine je utvrđeno da se produktivnost naglo smanjuje ako radite duže od 50 sati sedmično. Umjesto toga, kako je istakla savjetnica za razvoj karijere Stacie Haller, svoje radno vrijeme iskoristite da uspostavite dobre odnose s radnim kolegama, posebno ako vam mogu dati povratne informacije o vašem radu.

Randolph je podsjetio da ćete nekada morati duže raditi, posebno ako ste na početku karijere ili pokrećete svoju kompaniju. Kako je kazao, taktično određivanje prioriteta pravi razliku između radnika koji naporno rade i radnika koji pametno rade, piše CNBC.