Komentari (39)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
i kod nas bi bilo sve bolje da drzava trazi da konobar u hotelu ima diplomu,da u turizmu rade diolomirani manageri a ne neki stranacki uhljebi,da u parlamentu sjede inzenjeri ko u Kini.. ali haj ti seljadiji na vlasti to reci!
Ko zeli da radi, taj radi. Sve ostalo je suplja. U Njemackoj se isplati raditi samo radnicima sa jakom kvalifikacijom, za ostatale nema u principu bitne razlike izmedju plate i socijale (Bürgergeld)
Evo ja sam sa jakom kvalifikacijom, mjesecno se javim na desetak oglasa i tako od septembra prosle godine. Prije 8 godina posao sam dobio odmah, sada sa bogatim iskustvom, vodjenja tri velika it projekta, ne mogu naci posao. Primam naknadu za nezaposlene i ako ovako nastavi iseliti cu iz DE.
@gooUser1710058368: Ima naravno velikih regionalnih razlika, ali je situacija na terenu sasvim drugacija od one kakvu prikazuju. S tim da nece biti bolje, to je sigurno. U trenutko vlada (navodno) nestasica kvalifikovane radne snage (ti si primjer da ni to nijek uvijek tako), a sve su prilike da ce ubrzo vladati nestasica radnih mjesta. Cijele industrijske grane odose u inostranstvo, tako da ce nedostatak kvalifikovane radne snage ubrzo biti ponajmanji problem.
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
propali da bogg da ....
Pročitao sam tekst i radi se o ljudima koji su rekli da bi željeli raditi pa nađu opravdanje da ne rade. Znam takvih koliko hoćeš.
Ova treca grupa voli socijalu otprilike.
Cuj kategorija zele raditi a ne traze posao, mahme vam se nahebem neradnicke metiljske
Geštaltenzi 😂ili po našem dopuštate li.. tako je u svakoj p materinoj. Rad stvorio čovjeka, a ne rad ih napravio gospodom uhljebima.. jbga
Jedan od glupljih clanaka na klixu, a konkurencija je velika
Paraziti
Najveći zajeb Njemačka je napravila prepuštajući poslove savezne agencije za zapošljavanje privatnim agencijama koje niču ko gljive i troše dragocjeno vrijeme onih što traže posao. Bezbroj je lažnih oglasa koji služe samo da se javiš i da oni prikupe podatke o tebi. Srećom ne smiju dugo te podatke držati, no ovo je ludnica.
Pa sto bi radili kad sve stavis na papir i uzmes kalkulator, izracunas da kad primas Bürgergeld (socijalu) ti na kraju mjeseca (ne)ostane para kao i da radis, pa sto bi radili nisu budale. Ovako ti drzava plati stan i svaki clan porodice dobije dzeparac i imas vremena da uzivas
pa cak i bez skole napredovat ce se, nece plata vazda biti oko 1500-1800 neto..uci, doskoluj se, seminari, prekvalifikacija ako treba, bilo sta pa ide na 2500-3000 netou zavisnosti od porezne klase...ali po tvom naravno zasto bi, nije ucio u skoli, sto bi sad u 20-im, 30-im kad moze lezat i palamudit i ubirat socijalu
a sto bi radili kad ima Bosanaca i ostalih koji vam muda lizu za 3 eura
Neces vjerovati kolko ima naseg naroda koji se snasao vani, i zivi dostojanstveno. Cak puno ljepse nego u Bosni.
Nazovimo stvari pravim imenom: Tri miliona na socijali koje zaboli da rade.
Gdje su feministkinje da nam objasne ovu statistiku?
Mozda malo da naucis vise o feminizmu prije nego napises ovako glup komentar. ;)
Ne budi napacena
neće švaba kile
Ko poznaje Njemce, a pogotovo njihove žene, ovdje mu je sve jasno. Kad bi AfD protjerao strance, umirali bi u vlastitom dreku, ostali bez 1/2 doktora i medicinskih sestara, 10x usporili sa građevinskim i radovima na saobraćajnicama a mnoge i dokinuli, 3/4 restorana zatvorili, ubili taxi i autobuski saobraćaj itd itd
AfD neće da protjera sve strance već one koji su kriminalci osuđeni i naravno one koji ne rade.
Porodica i posao ne ide, neko uvijek mora sa pati
Nije tacno. Ako su oba partnera ravnopravna u obavezama, ide to fino. A ne kad odaberes ljenguzu ili ljenguzana pa sve padne na jednu osobu, uz redovan posao itd. Ima parova koji jako dobro funkcionisu na oba polja, i posao i privatno. Kompromis, podrska, razvnopravnost, neko nekad potegne vise, nekad manje.