Komentari (55)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ima li u tom novom zakonu o radu neki regulator kojim će se smanjiti broj administracije koja cini vlast? ili ćemo i dalje dizati kredite da se placa vas nerad a vi zaposljavati nove ljude i izmisljati radna mjesta? realni sektor vam svakako odlazi vani raditi, neće da rade za 620 maraka više.
Šta reče onaj Ubačeni nametnuti Dodikov Vojvoda Mijatović 1000 maraka minimalac , pa hop 800 miliona Dodiku na račun sa našeg računa...
Opet radniku hoce nesto uzeti.Kad god su htjeli dati bilo je obrnuto.Jos samo da uzmu dusu.Jedino je Tito dao....zdravstvo,školstvo besplatno.Godisnji odmor normalan placen,osam sati rada,topli obrok placen, regresi trinaesta plata itd.Gotovo svaka firma imala hotel na moru za svoje radnike i njihove porodice Da nece slučajno ove stavke ponovo vratiti.Hoce al malo sutra.
I zašto je Juga upala u ekonomsku krizu, ako je sve tako idilično bilo? Istina je da su radnici i običan svijet živjeli kudikamo bolje i da je Juga bila ipak ozbiljna zemlja. Ali njena ekonomska politika je bila katastrofalna. Pogotovo u staljinističkoj fazi kad su osnivane zadruge, seljacima oduziman urod, fabrike imale norme itd. Kasnije se u fabrikama, pogotovo velikim zapošljavalo neracionalno.
Nisu ni svjesni sta se sve desava po realnom sektoru u Kantonu Sarajevo. Jedna anegdota iz Sarajevske firme za proizvodnju namjestaja da ne imenujem. Jednom od radnika se zena pocela porađati trudovi je uhvatili itd javila mu zena na poso, a on šefu da mora ici kuci zena se porađa. A njemu šef "Kud se sad nasla porađati!!" Ziva istina 100% i to je klasicni primjer oholih vlasnika firmi koji godinama ugnjetavaju radnike.
zabranite obavljanje bilo kakve javne sluzbe onim koji su osudjeni za kriminal
Ovo za 90% uhljeba što ko fol rade od kuće pa im i familija pati zaboga što je kući a mora ko fol raditi pa mu treba više platiti nego da je otišao na posao.Nema dalje.
Vi jedino želite urediti da ubirete više harača jer vam je ovo postalo malo za nove trendove i prohtjeve. Sav teret ste prebacili na poslodavce od socijalnih izdavanja do nataliteta. A mi za stotine miliona koje uplatimo za zdravstveno osiguranje smo prinuđeni liječiti se privatno jer zbog nečijeg nemara ne rade aparati,nema reagensa nema lijeka i slično
Prvo uredite držvnu službu, krenite od sebe i izađite u javnost sa brojem dana na bolovanju državnih uposlenika . Koliko je državnih službenika dobilo otkaz zbog zloupotreba položaja, nesavjesnog rada u službi i slično. Prvo svoju avliju pospremite i nama će odma biti duplo bolje i radnicima i poslodavcima.
Kaze poslodavac trudnici, hajde na biro pa kad se porodis javi se...
Redovna pojava, ili ako ima ugovor za stalno pusti je na trudnicko al kad se vrati otkaz je ceka.. Ovaj zakon ce biti ns korist poslodavca a radnik mozda dobije jos jedan dan godisnjeg i to je to. Nisu ni svjesni sta se sve desava po firmama u npr Kantonu Sarajevo.
realno, nemas vremena da ga pristavis zeni, i kad imas tad odmaras od poslodavca koji ti pristavlja vise od 9 sati
Nadam se da će početi plaćati prekovremeni rad? Navodno trenutni sistem ne prepoznaje višak sati, tako da su radnici svaki mjesec zakinuti i plaćeni onoliko sati koliko je mjesec imao radnih dana. Mislim na radnike u smjenama sa četvero brigadnim radnim vremenom.
Jedno sto hoce je oteti i taji koja zaradjuje online i da ne mora napustiti ovu drzavu
Moze li se objediniti zakon o radu, da bude kao USTAV, a ne da svako prekraja po svome - kantoni, trgovci, metalci, zdravstvo, prosvjeta, 1001 kolektivni,...? Osnovna prava i pravila trebaju biti jednaka za sve! Razlike definisati zakonima o radu po bransama. Obavezno JASNO i u nekoliko clanova definisati: prekovremeni rad, terenski rad, otezani rad i sl., sa JASNO navedenim iznosima naknade itd..
Ti Deliću bolje ništa ne barči i ne diraj. Pokvarićeš i ovo što imamo. Ipak si ti DiF-ovac, kolut naprijed-kolut nazad. Da si htio čitati, ne bi DiF upisao. Ostavi to kada dođe neko kompetentniji...
Pusti šuplju, kad ćete uraditi nešto konkretno, šta je sa neradnim nedjeljom ili ni to nećete omogućiti ljudima
Kad je rekao da ima drugi nacin osim onog na birou za zdravstveno osiguranje nije dovrsio do kraja da kaze koji je to nacin a sad bi opet da ide na ruku ovim iurabljivacima a inace svi ministri idu u jednom smjeru tj omalovaziti radnicka prava
onogucite nam da mozemo radit mini poslove gdje cemo bit prijavljeni ..
SVAKO PRIJAVLJEN DA ŽIVI U FBIH MORA DA IMA PRAVO NA ZDRAVSTVENO RADIO NE RADIO.