Prilika za nezaposlene
18

U Sarajevu će tokom decembra biti organizovan veliki sajam poslova: Učestvovat će više od 100 kompanija

V. K.
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, u saradnji sa partnerima, organizuje "Sajam poslova - Gledaj sebi posla", koji će se održati 10. i 11. decembra 2024. u hotelu Hills, Sarajevo.

Sarajevo. Na sajmu će učestvovati više od 100 kompanija, a nezaposleni će imati priliku aplicirati na više od 3.000 radnih mjesta širom Bosne i Hercegovine.

Jedan od ključnih izazova sa kojim se suočava Bosna i Hercegovina je odliv kvalifikovane radne snage, naročito mladih i obrazovanih ljudi. Ovaj sajam predstavlja upravo korak naprijed u nastojanjima Ministarstva da stvori ambijent u kojem će mladi i druge ranjive kategorije, poput osoba sa invaliditetom i žena, imati priliku da grade svoje karijere u svojoj domovini. Zadržati mlade u BiH nije samo ekonomski prioritet, već i čin patriotizma, poručuje federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

"Naš cilj je kreirati okruženje u kojem mladi ljudi vide priliku da ostanu i razvijaju svoje karijere ovdje, doprinoseći razvoju naše zemlje. Nijedna zemlja, a posebno mala poput naše, ne može sebi priuštiti gubitak obrazovanih mladih ljudi. Kroz ovaj sajam, kao i naše druge projekte i aktivnosti, pokazujemo našu opredijeljenost i posvećenost održivom zapošljavanju i zaustavljanju odlaska radne snage", rekao je.

Sajam poslova 2024 podrazumijeva i platformu za direktan kontakt između onih koji traže zaposlenje i poslodavaca, čime se nastoji skratiti proces selekcije i omogućiti brži pristup zapošljavanju.

Osim toga, kroz besplatnu registraciju, svi zainteresovani građani će imati priliku da se prijave za učešće na sajmu na kojem će biti organizovane i radionice i panel diskusije koje će se održavati tokom ovog dvodnevnog događaja.

Uz podršku Federalnog zavoda za zapošljavanje, Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, te UN WOMEN, ovaj sajam postavlja standarde za inkluzivno i održivo zapošljavanje u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Svi posjetioci Sajma će putem web aplikacije, koja će biti dostupna početkom novembra, imati mogućnost aplicirati na radna mjesta, te opciju da direktno zakažu intervjue sa poslodavcima.

Kroz radionice i diskusije cilj je da se posjetioci sajma, zainteresovani za unapređenje svojih profesionalnih i ličnih vještina, motivišu čime se nastoji dodatno osnažiti njihov položaj na tržištu rada.