Promovisan vodič
2

Predstavljeni potencijali TK: Regija koja bilježi najveći broj stranih investicija

Piše: A. K.
Foto: D.Z./Klix.ba
Foto: D.Z./Klix.ba
Drugo izdanje Vodiča za investitore Tuzlanskog kantona danas je promovisano na Ekonomskom fakultetu u Tuzli.

Publikacija je nastala u cilju razvoja privrede i ekonomije na području najmnogoljudnijeg kantona u FBiH, a na praktičan i jednostavan način objedinjuje najznačajnije informacije koje potencijalni i postojeći investitori, osobe koje rade s investitorima, ali i svi drugi zainteresirani trebaju znati ukoliko žele investirati, ili eventualno posjetiti ovu regiju.

"TK je najmnogoljudniji i energetski najpotentniji kanton u FBiH i u prošloj godini je imao blizu 4,5 milijardi prometa u privredi, a blizu 600 miliona maraka neto dobiti. Također, imamo najjeftiniju energiju, odlično kvalifikovanu radnu snagu i industrijsku tradiciju. Sve ovo poziva nove investitore da dođu i ulažu u ovaj kanton", rekao je ministar privrede TK Osman Puškar.

Foto: D.Z./Klix.ba
Foto: D.Z./Klix.ba

Naglasio je da je prethodno izdanje vodiča rezultiralo dolaskom tri investitora iz Njemačke, a na pomolu je 100 novih radnih mjesta.

"Mi smo u ovom trenutku stvorili olakšice kada je riječ o porezu na dobit, a sada pripremamo zakon o parafiskalnim nametima te zakon o poslovnim zonama. Ova tri segmenta predstavljat će četvrtinu dodatne dobiti za ovaj kanton", istakao je Puškar.

Kantonalni premijer Bego Gutić je kazao da je TK u 2016. i 2017. godini slovio za kanton u kojem je zabilježen najveći broj stranih investicija.

"To se ostvarilo prije svega zahvaljujući Fabrici sode u Lukavcu. Od 250 miliona KM koliko je bilo stranih investicija u 2016. godini u BiH, blizu 180 miliona maraka je bilo upravo u našem kantonu", potcrtao je Gutić.

Foto: D.Z./Klix.ba
Foto: D.Z./Klix.ba

Očekuje da pozitivni trendovi koje bilježi TK u oblasti privrede budu nastavljeni i u narednom periodu.

"Prema posljednjim podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, pokrivenost uvoza izvozom u našem kantonu iznosi 87 posto", istakao je Gutić.

Današnjoj promociji su prisustvovali i studenti Ekonomskog fakulteta u Tuzli, a dekanesa ove ustanove Ermina Smajlović je rekla da ovaj projekt ima višestruki značaj.

"Mi prije svega želimo razvijati poduzetničku svijest kod naših studenata i ovo je prilika da se oni upoznaju o svim potencijalima za razvoj poduzetništva u TK. Naši studenti trebaju biti pokretači razvoja i ovo je jedna od prilika u kojem pravcu se TK može i treba razvijati", dodala je Smajlović.