Najveće zasluge za Baykar
41

Američka organizacija tvrdi: Turska sada prodaje najviše dronova na svijetu

B. R.
Dron Bayraktar TB2 (Foto: EPA-EFE)
Dron Bayraktar TB2 (Foto: EPA-EFE)
Iz organizacije Centar za novu američku sigurnost (CNAS) su objavili da je Turska postala najveći svjetski dobavljač dronova, i to zahvaljujući razvoju tehnologije bespilotnih letjelica u posljednjih nekoliko decenija.

U izvještaju spomenute organizacije je konstatirano da su prošli dani američke i izraelske dominacije tržištem bespilotnih letjelica, i to zbog toga što je ove letjelice moguće jeftinije proizvoditi u Turskoj, Iranu i Kini.

Turska je istaknuta kao državom koja je od 2018. godine prodala 65 posto od ukupnog broja dronova prodatih širom svijeta. Ukazano je da se proizvodnjom ovih letjelica u Turskoj i Kini povećala i njihova prodaja. Ocijenjeno je da je potražnja za dronom Bayraktar TB2 vodila Tursku ka globalnom vodstvu.

Stručnjaci za ovaj Bayraktar TB2 smatraju da je njime promijenjen način ratovanja, a sve veća potražnja za njim nije samo u Aziji i Africi, već i među članicama NATO-a. Naime, deset članica NATO-a, odnosno Evropske unije koriste dronove Bayraktar TB2.

Ove dronove proizvodi kompanija Baykar, a na njihovom razvoju je počela raditi početkom 2000-ih. Izvozom ostvaruje 83 posto svog prihoda, a samo prošle godine je taj izvoz iznosio 1,8 milijardi dolara, što je ovu kompaniju pozicioniralo među deset najvećih turskih izvoznika, piše list Daily Sabah.