Prijedlog zakona
24

Amidžić: Postoji li politički akter koji ima hrabrosti da ne podrži oslobađanje od PDV-a za kupovinu prve nekretnine?

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić rekao je da očekuje da će prijedlog izmjena zakona za ukidanje PDV-a na kupovinu prve nekretnine dobiti podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH.
Istakao je da većina zemalja u regionu implementira ovaj zakon. Treba istaći da se ovaj prijedlog odnosi na kupovinu nekretnine u novogradnji, s obzirom da se u za nekretnine u starogradnji PDV ne plaća, izuzev poreza od 5% za promet nekretnina.

"Nakon divljanja cijena možemo da primijetimo da naši građani na težak način mogu da dođu do prve nekretnine s obzirom na visok rast cijena. Radili smo određena istraživanja koja su pokazala da je jedan od razloga zašto mladi napuštaju zemlju taj što ne mogu da riješe svoje stambeno pitanje", kazao je Amidžić.

Naglasio je da postoji apsolutna socijalna opravdanost za primjenu jednog ovakvog zakona.

Istaknuto je da ovaj zakon neće važiti samo za mlade bračne parove do 35 godina, već za svakog pojedinca koji živi u BiH, ima državljanstvo BiH i nema riješeno stambeno pitanje.

"Ovo će utjecati na visinu javnih prihoda. Postoji spremnost entiteta i Brčko Distrikta da u početku troškove preuzmu na sebe kako bi se te stvari rješavale", rekao je Amidžić.

Kazao je i da je došlo do pada potražnje stanova na tržištu te smatraju da će se u narednom periodu, uz pomoć ovog zakona, potražnja povećati.

Rekao je da su se za ovu inicijativu odlučili u periodu izborne kampanje.

"U BiH da biste ponekad završili neke stvari morate biti bezobrazni, morate da imate političkog bezobrazluka i da izaberete pravi politički momenat. Mene sada interesuje da li u BiH postoji politički akter koji ima hrabrosti i spremnosti da kaže da neće podržati jedno ovakvo zakonsko rješenje ili da uslovaljava usvajanje ovog zakona s nekim drugim zakonom", naglasio je Amidžić.

Kazao je i da je krajem januara dobio pozitivno mišljenje od UIO da se ide u realizaciju zakona.

Naglasio je da su sigurni da će ovo zakonsko rješenje biti usvojeno te poručuje onima koji sada kupuju prvu nekretninu da ne prekidaju taj proces.

"Ko bude u ovom momentu potpisao ugovor u smislu da je rezervisao određenu nekretninu, taj pojedinac neće gubiti pravo da izvrši povrat poreza", rekao je.

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mia Karamehić Abazović rekla je da su na tržištu nekretnina visoke cijene te će uz ovaj zakon građani na svakih 100.000 KM imati manju cijenu nekretnine od 17.000 KM.

"Na prvoj redovnoj sjednici ćemo imati ovaj prijedlog zakona na razmatranju i ono što je bitno naglasiti je da će ići u redovnoj, a ne hitnoj proceduri. Mi želimo da se kolegice i kolege iz opozicije uključe", kazala je.

Zastupnik Parlamentu FBiH Elvir Karajbić naveo je da će se zakon odnositi samo na fizička lica koja nemaju riješeno stambeno pitanje, a ne i na pravna lica.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk naglasio je da je vladajuća koalicija na nivou BiH dogovorila konkretnu mjeru od koje će svi bh. građani imati koristi.