Potpisan ugovor
39

Aviokompanija SkyAlps uspostavila bazu na mostarskom aerodromu, uvodi se osam novih linija

D. Be.
(Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Grad Mostar, Međunarodna zračna luka Mostar i talijanska aviokompanija SkyAlps potpisali su danas ugovor o uspostavljanju baze na Zračnoj lici Mostar, ali i uspostavu osam novih letova iz Mostara.

Planirano je da ova aviokompanija leti iz Mostara i u osam odredišta.

Gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić nije krio zadovoljstvo današnjim potpisivanjem povijesnog ugovora, naglasivši kako je ovo veliki događaj jer je prvi put u povijesti Zračna luka Mostar potpisala ugovor o baziranju sa aviokompanijom.

“Svjedočili ste zadnjih tri i po godine enormnom radu, rastu i dobrom rezultatu Aerodroma Mostar pod ovom upravom i administracijom. Od praktično nijednog putnika sada pričamo o 40.000 putnika, o šest redovnih linija, povezanosti Grada Mostara s ostatkom Europe i svijeta”, rekao je dr. Kordić.

Izrazio je zadovoljstvo što se ovaj ugovor potpisao i simbolično danas na Međunarodni dan turizma i što su ovom događaju nazočni bili predstavnici turističkih organizacija, agencija predstavnici županijskih i federalnih vlasti, a ta sinergija polučila je ovaj rezultat koji može biti na ponos Mostara i BiH.

“Sretni smo, svečani je ovo dan za Grad Mostar i imat će pozitivne implikacije na cijelu FBiH”, rekla je federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić poručivši kako će i dalje biti partner ovom aerodromu.

Premijerka Marija Buhač kazala je kako misli da u ovom trenutku nisu ni svjesni šta ovaj ugovor znači za Hercegovačko-neretvanski kanton i privredu te razvij ove regije.

“Sve što je aerodrom uradio u prošloj godini su bili iskoraci prema naprijed, ali je ovo skok unaprijed”, poručila je. Vlada HNK je izdvojila dva miliona KM za Aerodrom Mostar. Marko Đuzel, direktor Međunarodne zračne luke Mostar također je zahvalio svima na potpori naglasivši kako se često u javnosti može čuti kako se govori o subvencioniranju Zračne luke Mostar, a zapravo se radi o ulaganju koje se višestruko vraća svima.

Alex Spinato, glavni direktor za zrakoplovstvo i operacije, Sky Alps zahvalio je gradonačelniku Kordiću i svima koji su podržali ovaj važan projekt i da Mostar nije odabran slučajno kao baza njihove tvrtke.

Uoči potpisivanja ugovora Maximilian Alber, direktor prodaje i marketinga, Sky Alpsa prezentirao je nazočnima kompaniju.