Uprkos izazovima
0

Bajramović: U naredne četiri godine u BiH će biti izgrađene solarne elektrane snage 1.500 MW

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BH K CIGRE) Zijad Bajramović izjavio je da postoji veliki interes za koncept izgradnje solarnih elektrana.

On je kazao da se očekuje da će uprkos izazovima u naredne tri do četiri godine u BiH biti izgrađene solarne elektrane snage 1.500 MW (megavata), koje će godišnje proizvoditi oko 2 TWh (teravatsata) električne energije.

"Što se tiče izvora obnovljive energije mi smo praktično tek na početku. Imamo svega tri ozbiljnije vjetroelektrane i nekoliko solarnih elektrana. Uskoro treba još jedna velika vejtroelektrana da uđe u pogon i u narednih četiri godine očekujemo oko 1.500 MW solarnih elektrana i 700 MW snage vjetroelektrana što će dati energiju oko 4 TWh. Ta energija je otprilike četvrtina postojeće proizvodnje električne energije koja u ovim godinama iznosi oko 16 TWh", rekao je Bajramović.

Veliki interes za izgradnju solarnih elektrana, te kako balansirati tu energiju, jedan je od ključnih izazova u oblasti distribucije električne energije. Aktuelna pitanja, kako je dodao Bajramović, odnose se i na otpornost distributivnih sistema, inovacije u komponentama distributivnih sistema, te pravno razdvajanje djelatnosti distribucije. 

Bajramović i članovi Upravnog odbora BH K CIGRE danas su na sastanku u Sarajevu među ostalim razgovarali o pripremama i organizaciji četvrtog savjetovanja Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodne konferencije o elektrodistribuciji (BH K CIRED), koje će biti održano 21. i 22. oktobra u Mostaru i na kojem će biti prezentovano  više od 70 referata koje potpisuje više od  200 stručnjaka i naučnika iz Bosne i Hercegovine i zemalja iz regiona.