Odgovor iz EP BiH
74

Da li je cijena struje povećana više od 10 posto ili se radi o pogrešnom pristupu računanja?

I. Sa.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Cijena električne energije od 1. augusta je povećana za 10,4 posto za domaćinstva. Nakon što su dobili septembarske račune, našoj redakciji se javilo nekoliko građana koji tvrde da se radi o povećanju većem od 10 posto.

Profesor na Univerzitetu u Zenici Samir Lemeš slične tvrdnje je objavio na Facebooku uz računicu:

"Na cijene kWh za domaćinstva sa dvotarifnim brojilom koje su važile do 31.7.2024 to bi bilo:

  • viša tarifa:

8,29 pf/kWh + 10,03% = 9,12 pf/kWh

  • manja tarifa:

4,15 pf/kWh + 10,03% = 4,57 pf/kWh

Na računu za juli/august, od 1.8.2024 korištene su cijene od 10,22 za višu i 5,11 za manju tarifu. To je poskupljenje od 23,3 posto", napisao je on.

Šta kaže EP BiH?

Slijedom više nejasnoća i kritika, odgovor smo potražili od Elektroprivrede BiH, tačnije od izvršnog direktora za snabdijevanje i trgovinu Nevada Ikanovića.

Kako je pojasnio, za kalkulaciju promjene cijene snabdijevanja električnom energijom za javno snabdijevanje, koja je u primjeni od 1. augusta, korišten je osnov za izračun korištenja cijene kategorije kupaca "domaćinstva" sa dvotarifnim brojilom (D-2) na VT i MT.

Tačnije, to je računica preračuna zasnovana samo na tarifnim stvovima za aktivnu energiju, što je u osnovi pogrešan pristup, navodi EP BiH.

Naime, prema članu 12. Pravilnika o metodologiji za utvrđivanje cijena za snabdijevanje električnom energijom krajnjih kupaca kod javnog i rezervnog snabdjevača cijena snabdijevanja kod javnog snabdjevača sastoji se od:

a) cijene nabavke električne energije b) cijene usluge snabdijevanja javnog snabjevača c) cijene korištenja distributivne/prenosne mreže.

U skladu sa prethodno navedenim, procentualna promjena cijene električne energije javnog snabdijevanja kod JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo, posmatra se u odnosu na promjenu ukupne cijene koju sačinjava:

a) cijena nabavke električne energije b) cijena usluge snabdijevanja javnog snabjevača c) cijena korištenja distributivne/prenosne mreže.

Informacija koja je objavljena u obrazloženju Odluke, kojom je FERK dao saglasnost na prijedlog cijena snabdijevanja krajnjih kupaca kod javnog snabdjevača JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo odnosi se na prosječnu promjenu cijene snabdijevanja kod javnog snabdjevača koja se utvrđuje na osnovu podataka o potrošnji električne energije kod kategorije kupaca D-2 u periodu važenja VT i MT te ukupnog broja predmetnih kupaca.

Procenti prosječne promjene cijena snabdijevanje kod javnog snabdjevača koji su navedeni u obrazloženju Odluke se ne mogu primijeniti na tarifne stavove koji su bili u primjeni do 31. jula kako bi se dobili tarifni stavovi koji su u primjeni od 1. augusta jer se radi prvenstveno o izvedenim procentima iz proračuna prihoda na osnovu podataka o ostvarenoj potrošnji električne energije iz odgovarajućeg perioda koji bi snabdjevač ostvario primjenom uvećanih tarifnih stavova.

"FERK je svojom Odlukom dao saglasnost na tarifne stavove po kojima od 1. augusta JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo snabdijeva krajnje kupce na javnom snabdijevanju u apsolutnim iznosima tj. tačno određenom iznosu feninga/kWh, odnosno KM/mjernom mjestu i isti su dostupni u Sl. novinama Federacije BiH, broj 50/24 od 03.07.2024. godine. Postupak kreiranja prijedloga cijena je propisan Pravilnikom o metodologiji za utvrđivanje cijena za snabdijevanja električnom energijom krajnjih kupaca kod javnog i rezervnog snabdjevača, a isti sadrži i set tabela kojim javni snabdjevač dostavlja FERK-u podatke koji proizalize iz prijedloga cijena javnog snabdijevanja", navodi EP BiH te dodaju:

"Zahtjev Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. – Sarajevo za promjenu cijena javne usluge snabdijevanja, koji je podnesen FERK-u, i na koji je FERK dao saglasnost, sadrži detaljno obrazloženje prijedloga cijena, a isti je dostupan na web stranici FERK-a".