Borba s konkurencijom
0

Dionice Alibabe pale zbog usporavanja potrošnje u Kini

M. P.
Godišnji prihod će rasti niže od predviđanja/Foto: Shutterstock
Godišnji prihod će rasti niže od predviđanja/Foto: Shutterstock
Akcije Alibabe pale su za više od 10 posto u trgovini u Hong Kongu nakon što je kineski gigant online maloprodaje upozorio na usporavanje potrošnje.

Kompanija je prognozirala da će njen godišnji prihod rasti najsporijim tempom od svog debija na berzi 2014. godine.

Slabe brojke naglašavaju borbu kompanije sa sve većom konkurencijom i regulatornim udarima Pekinga.

U četvrtak su Alibabine dionice, koje kotiraju u SAD-u, završile trgovačku sesiju u New Yorku za više od 11 posto niže.

U tri mjeseca do kraja septembra Alibabin prihod porastao je za 29 posto, na 200,7 milijardi juana (31,4 milijarde dolara), što je najsporija stopa rasta za godinu i po.

Kompanija je također saopštila da očekuje da će njen godišnji prihod porasti između 20 i 23 posto, što je niže od predviđanja analitičara.

Izvršni direktor Alibabe Daniel Zhang rekao je investitorima da su povećanje konkurencije i usporavanje potrošnje u Kini glavni uzroci slabijeg rasta.

Kineski kupci postali su oprezniji u pogledu potrošnje, s novim zarazama koronavirusom, nestašicama struje i zabrinutosti zbog tržišta nekretnina, što utječe na raspoloženje.

Najnoviji podaci ne uključuju prodaju za ovomjesečni Dan samaca ili "11.11. Global Shopping Festival" - godišnjeg festivala kupovine.

Ovogodišnji Alibabin obično blistav događaj bio je blaži nego ranije, nakon što je ekonomski rast Kine usporio.

Prodaja za ovaj događaj rasla je najsporijom stopom od kada se on obilježava, od 2009. godine, za 8,5 posto više u odnosu na prošlu godinu. Međutim, potrošnja kupaca je opet dostigla novi rekord od 540,3 milijarde juana.

Alibaba se našao pod intenzivnom kontrolom Pekinga, jer su velikim tehnološkim kompanijama u zemlji nametnuta nova stroga pravila.

Ranije ove godine kompanija je platila rekordnu kaznu od 2,8 milijardi dolara nakon što je istraga otkrila da je godinama zloupotrebljavala svoju tržišnu poziciju. Iz Alibabe su također rekli da će promijeniti način na koji vode svoje poslovanje.

Akcije kompanije su ove godine izgubile više od trećine svoje vrijednosti.