Traže se teške sankcije
0

Dva najveća australska lanca supermarketa tužena zbog "muljanja" sa sniženjima

B. R.
Coles i Woolworths tuženi za malverzacije sa sniženjima (Foto: EPA-EFE)
Coles i Woolworths tuženi za malverzacije sa sniženjima (Foto: EPA-EFE)
Australska komisija za konkurenciju i zaštitu potrošača (ACCC) tužila je dva najveća lanca supermarketa u zemlji, tvrdeći da su lažno trajno snizili cijene nekoliko stotina artikala.

Tvrde da su lanci Coles i Woolworths prekršili zakon o potrošačima tako što su privremeno povećali cijene, a zatim ih snizili na prvobitni iznos ili iznos koji je bio nešto veći od prvobitnog. Iz Colesa su poručili da će se braniti od tužbe dok su iz Woolworthsa poručili da će preispitati ove navode.

Spomenuti lanci supermarketa, koji čine dvije trećine australskog tržišta, tokom prošle godine su bili pod većom kontrolom zbog rasta cijena i antikonkurencijskih praksi. Australski premijer Anthony Albanese je izjavio da je takvo ponašanje, ako se dokaže da je istinito, potpuno neprihvatljivo.

"Ovo nije u australskom duhu. Kupci ne zaslužuju da ih tretiraju kao budale", rekao je Albanese i najavio zakon kojim će biti reguliran "kodeks ponašanja" supermarketa.

Predsjednica ACCC-a Gina Cass-Gottlieb je naglasila da su Coles i Woolworths godinama reklamirali sniženja te da su potrošači to shvatili kao sniženjem prvobitnih cijena. Međutim, kako je istakla, sniženja su bila iluzorna. U ACCC-u tvrde da je Coles obmanuo potrošače s 245 proizvoda u 15 mjeseci, a da je Woolworths obmanuo potrošače s 266 proizvoda u 20 mjeseci.

Riječ je o različitim proizvodima - od hrane za kućne ljubimce, preko flastera, vode za ispiranje usta, do Australcima omiljenih keksa. ACCC-ova je procjena da su spomenuti supermarketi po "sniženim" cijenama prodali desetine miliona proizvoda te da su time ostvarili značajan prihod.

Od suda se traži da izrekne značajne kazne za supermarkete te da od njih zatraži da povećaju svoje programe dostave obroka u dobrotvorne svrhe, prenosi BBC.