Otvorena registracija
10

Ekonomski forum BiH sutra u Sarajevu, učešće moguće bez plaćanja kotizacije

B. R.
Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu (EFSA) je organizator još jednog Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine, koji će biti održan sutra s početkom u 10 sati u Bošnjačkom institutu - Fondacija "Adil Zulfikarpašić" u Sarajevu.

Ovogodišnji Forum je posvećen planu rasta i razvoja Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji, uz primjenu "Pakta za budućnost", koji se temelji na principima održivog razvoja, inkluzivnosti i regionalne saradnje, a fokusiran je na jačanje institucionalnih kapaciteta, unapređenje poslovnog okruženja te poboljšanje životnog standarda.

Forum će okupiti, kako su organizatori saopćili, ugledne predstavnike međunarodnih organizacija (Ujedinjene nacije, Evropska unija), državne zvaničnike iz nekoliko zemalja regije i stručnjake za održivi razvoj i ekonomiju.

Njihovo učešće je ključno za razmatranje glavnih tema, a to su integracija u EU, jačanje ljudskih kapaciteta, institucionalna reforma i finansiranje održivog razvoja. Uvidi i ekspertiza ovih učesnika bit će, kako su saopćili iz Ekonomskog fakulteta, od vitalnog značaja za podsticanje saradnje i oblikovanje učinkovitih strategija za budućnost Bosne i Hercegovine. Uvodni govornici su:

  • Zlatko Lagumdžija, stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri UN-u;

  • Maurizio Massari, stalni predstavnik Italije pri UN-u;

  • Ivana Živković, zamjenica glavnog sekretara UN-a, zamjenica administratora i direktorica Regionalnog ureda za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Programa UN-a za razvoj (UNDP);

  • Jasmina Selimović, guvernerka Centralne banke Bosne i Hercegovine;

  • Aurelie Valtat, šefica Sekcije za evropsku integraciju, politička i ekonomska pitanja EU u Bosni i Hercegovini.

Ekonomski forum je organiziran u saradnji s UN-om, UNDP-om, Fondacijom "Društva zajedničkih vrijednosti", Međunarodnim centrom "Nizami Ganjavi" (NGIC), Mrežom rješenja za održivi razvoj Zapadnog Balkana (WB SDSN) i Bošnjačkim institutom - Fondacijom "Adil Zulfikarpašić".

Učešće na Ekonomskom forumu BiH 2024 je otvoreno bez plaćanja kotizacije, ali uz obaveznu prethodnu registraciju na e-mail [email protected].