Susret u Tanzaniji
98

Energoinvest privodi kraju dva velika i najavljuje nove projekte u Africi

B. R.
Gissima Nyamo-Hanga i Mirza Ustamujić (Foto: Energoinvest)
Gissima Nyamo-Hanga i Mirza Ustamujić (Foto: Energoinvest)
Iz kompanije Energoinvest su saopćili da su danas imali sastanak s predstavnicima Elektroprivrede Tanzanije (TANESCO), a na kojem su razgovarali o dva važna projekta.

Naime, direktor Energoinvesta Mirza Ustamujić i direktor TANESCO-a Gissima Nyamo-Hanga su u gradu Dar es Salaam razgovarali o finalizaciji projekata koji se odnose na interkonekciju između Kenije i Tanzanije. Ti projekti se odnose na:

  • Izgradnju 114 kilometara dalekovoda dvostrukog sistema od 400 kilovolti, koji se proteže od granice između Kenije i Tanzanije do trafostanice Aruša u Tanzaniji, s prenosivim kapacitetom od 2.400 megavati;

  • Izgradnju nove trafostanice od 400/220/33 kilovolti u Aruši, kao i proširenje postojeće trafostanice Singidiju.

Kako su saopćili iz Energoinvesta, cilj ovih projekata je povećanje tranzitnih kapaciteta i fleksibilnosti rada energetskih mreža, kao i poboljšanje održivog snabdijevanja električnom energijom u Keniji, Tanzaniji i ostalim zemljama Istočnoafričkog energetskog bazena (East Africa Power Pool - EAPP).

Sastanak je protekao, kako su naglasili, u veoma prijateljskoj i pozitivnoj atmosferi. Direktor TANESCO-a i direktor Energoinvesta najavili su nastavak razgovora o budućim energetskim projektima, uključujući potencijalne projekte u oblasti prirodnog plina i obnovljivih izvora energije.

Podsjećamo da Energoinvest ima veliko iskustvo u realizaciji energetskih projekata na afričkom kontinentu.