Saznaje Klix.ba
70

Federacija BiH odustala od uvođenja jednošalterskog poslovanja, uvodi se online registracija firmi

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Jednošaltersko poslovanje je u Federaciji Bosne i Hercegovine planirano Reformskom agendom, koja je bila reakcija vlasti nakon velikih protesta 2014. godine.
Zapravo, Reformska agenda, proistakla iz Britansko-njemačke inicijative za Bosnu i Hercegovinu, bila je set ekonomskih i socijalnih reformi. Jednošaltersko poslovanje je trebalo značiti da se cjelokupna registracija firme može za kratko vrijeme izvršiti na jednom mjestu.

Iz Finansijsko-informatičke agencije FBiH (FIA) su prije nekoliko mjeseci u odgovoru na naš upit istakli da je na entitetskom ministarstvu pravde, koje predlaže i propise za privredne subjekte, uradi svoj dio posla. Shodno tome, obratili smo se spomenutom ministarstvu.

Oni su napomenuli da je Parlament FBiH prije tri godine usvojio izmjene i dopune Zakona o registraciji poslovnih subjekata, a za koje su istakli da se njima omogućava brža registracija u sudskom postupku.

Naglasili su ono što je manje poznato, a to da je Vlada FBiH u dogovoru s Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) Svjetske banke, s kojom radi na poboljšanju poslovnog okruženja, odustala od uspostave jednošalterskog poslovanja. U odgovoru na upit Klix.ba nisu obrazložili razloge takve odluke.

Umjesto jednošalterskog poslovanja, odlučilo se za, kako su naveli u Ministarstvu pravde FBiH, uspostavu online registracije firmi, što će značiti da će građani preko računara ili mobitela u roku tri dana moći osnovati firmu kao društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.). Istakli su šta je do sada urađeno kako bi ovaj sistem zaživio.

"Digitalizirana je cjelokupna arhiva svih registarskih sudova u FBiH (više od 20 miliona stranica) te je napravljeno softversko rješenje, kojim su uvezani svi akteri u postupku registracije (sudovi, Porezna uprava, Federalni zavod za statistiku, itd.). Vlada FBiH je krajem prošle godine donijela uredbu o elektronskoj registraciji poslovnih subjekata, čime su okončane aktivnosti Federalnog ministarstva pravde i Vlade FBiH na uspostavljanju pravnog okvira", obrazložili su.

Ukazali su da IFC trenutno obučava zaposlenike sudova koji su pilot sudovi u ovom procesu, a to su općinski sudovi u Travniku i Sarajevu.

Osim toga, u toku je smještanje centralnog servera u prostorije Ministarstva pravde FBiH. Očekuju da će sistem u spomenutim pilot sudovima biti uspostavljen u naredna dva mjeseca, a zatim sukcesivno u preostalih osam registarskih sudova FBiH. Uspostavu online registracije finansijski podržava Vlada Švicarske. Podsjećamo, Republika Srpska se prije nekoliko godina opredijelila za online registraciju firmi.