Prijedlog Elektroprivrede
87

FERK naredne sedmice odlučuje: Poskupljuje li struja za 10 posto?

A. Ku.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Regulatorna komisija za energiju FBiH (FERK) na sjednici naredne sedmice odlučuje o prijedlogu Elektroprivrede BiH kojim će doći do poskupljenja struje za 10 posto.
Prijedlog postotka linearnog povećanja iznosi 10 posto za domaćinstva i 8,1 posto za ostalu potrošnju na 0,4 kV uključujući energiju i mrežarinu.

Iz Elektroprivrede poručuju da je prijedlog linearnog povećanja cijena izrađen s pažljivim razmatranjem trenutnih ekonomskih i tržišnih uslova.

Prethodno je FERK odbacio prijedlog kojim bi se uvele tri tarife navodeći da je predložena plava tarifa veća za više od 50 posto u odnosu na zelenu tarifu.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić (SBiH) bio je jedan od najglasnijih kritičara modela kojim bi se uvele tri tarife, navodeći da je diskriminatoran.

U razgovoru za Klix.ba Čavalić kaže da smatra da je novi prijedlog ipak manje zlo.

"Moguće je da će FERK prihvatiti ovaj prijedlog, jer za razliku od prošlog prijedloga koji je bio diskriminatorni i podrazumijevao povećanje od preko 30 posto za neke korisnike, odnosno domaćinstva, a za prazne kuće i stanove ništa, onda je vrjerovatno da će ovaj biti u skladu sa smjernicama FERK-a", kaže Čavalić.

Ističe da je Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku na prošlosedmičnoj sjednici tražio od Elektroprivrede da dostavi plan restruktuiranja vlasitog poslovnog modela.

"Kada kada hoćete da dignete cijenu električne energije treba da objasnite javnosti zašto je to potrebno i šta radite kao preduzeće na smanjivaju eventulanih gubitaka", objašnjava Čavalić.

Ukoliko do poskupljenja električne energije treba doći, smatra da je novi prijedlog bolji.

"Ako uzmemo u obzir da su dva poskupljenja zla vjerovatno da je ovo manje zlo od prethodnog", zaključuje Čavalić.