Sajam u Tešnju
65

Forto: Bez privatnog sektora nema države, a kod nas je 54 posto radnih mjesta u državnom sektoru

FENA
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto prisustvovao je svečanom otvorenju 18. međunarodnog sajma privrede Tešanj, koji je okupio izlagače iz regije i svijeta.  

U izjavi za medije, tom prilikom,  Forto je kazao kako bez privrede nema ni države te da se najbolje osjeća među privrednicima.

"To su ljudi koji rizikuju sopstveni kapital, imovinu, da bi stvarali za sebe, ali i svoje zaposlene i da bi podržali procese u državi", rekao je Forto.

Također je kazao da bez privatnog sektora nema države, te podsjetio kako je, na žalost, 54 posto radnih mjesta u državnom sektoru, što je neodrživo.

"Moramo podržati ove ljude da stvaraju i zapošljavaju. Bez toga nemamo budućnost", poručio je Forto.

On je  izrazio i zadovoljstvo što je nekoliko većih privrednika izrazilo želju da se pojača transport željeznicom, ne samo da se željeznica infrastrukturno unaprijedi, nego da postane konkurentna standardnom prevozu.

Jer, kako je obrazložio, jedan voz preveze robe kao 60 šlepera, a  koji utiču na kvalitet infrastrukture i pri tome uništavaju regionalne ceste.

Evropska unija je, kako je dodao,  već prešla na taj sistem i oslanja se na željeznice. Forto je posebno izrazio zadovoljstvo što ta inicijativa dolazi od privrednika.

Na Međunarodnom sajmu privrede u Tešnju učestvuje 611 izlagača koji će do 28. septembra, na svom izložbenom prostoru, ponuditi  svoje kvalitetne proizvode.