Potpisan memorandum
63

Gazprom pomaže iransku naftnu kompaniju sa 40 milijardi dolara

FENA
(Ilustracija: Shutterstock)
(Ilustracija: Shutterstock)
Državna iranska naftna kompanija (NIOC) i ruski proizvođač prirodnog gasa Gazprom potpisali su memorandum o razumijevanju vrijedan oko 40 milijardi američkih dolara.
Sporazum su na virtualnoj svečanosti potpisali izvršni direktori dviju kompanija, na dan kada je ruski predsjednik Vladimir Putin stigao na samit u Teheranu na kojem će se susresti s iranskim i turskim kolegama.

Gazprom će pomoći NIOC-u u razvoju polja prirodnog gasa Kish i Sjeverni Pars te šest naftnih polja, prenosi novinska agencija iranskog ministarstva za naftu SHANA.

Ruski Gazprom će također biti uključen u završetak izgradnje projekata vezanih uz tečni prirodni gas (LNG) i izgradnju cjevovoda za izvoz gasa. 

Iran, nakon Rusije, ima druge najveće rezerve prirodnog gasa na svijetu, no američke sankcije su spriječile pristup tehnologiji i usporile razvoj izvozne industrije irana. 

Šaljući jasnu poruku Zapadu da će Rusija nastojati ojačati veze s protuzapadnim Iranom, Putin će se sastati s najmoćnijim autoritetom Islamske Republike, vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hameneijem, samo nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Joe Biden posjetio Izrael i Saudijsku Arabiju.

Putinova posjeta Teheranu prati se s velikom pažnjom jer je ruska invazija na Ukrajinu žestoko poremetila globalno tržište nafte, uz brzo rastuće cijene na tržistu, što je doprinijelo povećanju troškova života i rastu inflacije.