Međunarodna trgovina
23

Gdje završavaju oštećeni američki automobili i kakvu ulogu u tome ima Gruzija

B. R.
Iz SAD-a u Gruziju se sve više izvoze i oštećene Tesle (Foto: Shutterstock)
Iz SAD-a u Gruziju se sve više izvoze i oštećene Tesle (Foto: Shutterstock)
Gruzija je postala nekoliko milijardi vrijedan centar svjetskog tržišta polovnih automobila, koji se uglavnom uvoze iz Sjedinjenih Američkih Država i iz Gruzije izvoze u Rusiju.
U predgrađu industrijskog grada Rustavija, 20 kilometara jugoistočno od gruzijskog glavnog grada Tbilisija, nalaze se brojni veliki parkinzi. Ukupna površina tih parkinga je jednaka površini 40 nogometnih terena, a na tim parkinzima se nalaze hiljade vozila koja se prodaju.

Tu možete pronaći skoro svaki automobil - Mercedes, Porsche, Jaguar, Toyota i odnedavno Teslu. Jedan od najvećih parkinga je u vlasništvu kompanije Caucasus Auto Import (CAI), koja na aukciji u SAD-u kupuje polovne automobile. Mnogi od tih automobila su toliko oštećeni u nesrećama da su ih američke osiguravajuće kuće otpisale.

U CAI-ju tvrde da njihov "tim stručnjaka" preuzme automobil u SAD-u, a zatim organiziraju njegov transport kontejnerskim brodom, što je transport dug 10.000 kilometara. Gruzijski mehaničari popravljaju oštećene automobile.

"Naša kompanija je mnogo doprinijela u obnovi gruzijskog voznog parka. Kada smo 2004. počeli poslovati, gruzijski vozni park je u potpunosti bio proizveden u Sovjetskom Savezu, od automobila poput Lade i Vaza", konstatirao je izvršni direktor CAI-ja David Gulashvili.

Napomenuo je da je njegova kompanija odgovorila, kako je izjavio, velikoj potražnji za vozilima zapadne proizvodnje. CAI trenutno ima 600 radnika.

Gruzija je prošle godine uvezla automobile, čija je ukupna vrijednost iznosila 2,4 milijarde dolara. Izvoz automobila iz ove zemlje je iznosio 2,1 milijardu dolara, i uglavnom se izvozilo u bivše sovjetske republike na Kavkazu i centralnoj Aziji. Prema vrijednosti gruzijskog izvoza, automobili su na drugom mjestu, nakon bakra.

Iako gruzijske vlasti tvrde da poštuju Zapadna ograničenja u trgovini s Rusijom i Bjelorusijom, istraživanjem medijske kuće Ifatci je utvrđeno da trgovci koriste brojne rupe u tim ograničenjima. Međutim, Gulashvili i dalje uvjerava da njegova kompanija poštuje spomenuta ograničenja, ali da ne postoji mehanizam praćenja gdje će vozilo u konačnici završiti nakon kupoprodaje.

Poslije počeka ruske agresije na Ukrajinu, naglo je povećan izvoz automobila iz Gruzije u Kazahstan, Kirgistan i Armeniju, kao državama koje su članice carinske unije koju predvodi Rusija. To znači da se vozilo registrirano u bilo kojoj od navedenih zemalja može voziti u Rusiji, uz minimalne takse.

Osnovni uspjeh gruzijskog tržišta polovnih automobila je u geografiji Gruzije. Naime, ova zemlja preko svojih crnomorskih luka ima pristup Evropi dok preko Bakua ima pristup centralnoj Aziji. Još jedan ključan faktor jeste jeftina radna snaga za popravku polovnih automobila.

"Većinu oštećenih američkih automobila nije isplativo popravljati u SAD-u. Popravka i ponovna legalizacija automobila u SAD-u može trajati šest mjeseci i koštati recimo 5.000 dolara. S druge strane, popravka tog istog automobila u Gruziji može trajati mjesec dana i koštati 1.000 dolara", tvrdi Gulashvili.

Napomenuo je da se uglavnom uvoze vozila s benzinskim i dizelskim motorom, ali da raste potražnja za vozilima s hibridnim i električnim motorom, piše BBC.