Posrnula kompanija
31

Gradonačelnik Zavidovića objavio da je poništena privatizacija "Krivaje"

B. R.
Krivaja, Zavidovići (Screenshot: Al Jazeera  Balkans)
Krivaja, Zavidovići (Screenshot: Al Jazeera Balkans)
Gradonačelnik Zavidovića Hašim Mujanović (Snaga naroda) objavio je da je poništena privatizacija kompanije "Krivaja".

Prema informacijama kojima on raspolaže, sada je potrebno da premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP) potpiše raskid ugovora s ortačkom grupom koja je kupila kompaniju, a razlog za raskid ugovora je taj što nisu ispunjene obaveze iz potpisanog kupoprodajnog ugovora.

Mujanović očekuje da će se nakon raskida ugovora i vraćanje imovine "Krivaje" prethodnom vlasniku, a to je Grad Zavidovići, pristupiti aktivnostima vezanima za kupovinu imovine, koja bi nakon toga bila data na raspolaganje privrednicima voljnim za pokretanje različitih djelatnosti.

"Ovim potezom bi dugoročno riješili problem nedostatka građevinskog zemljišta i izgradnje poslovnih zona, što bi se u konačnici pozitivno odrazilo na razvoj Zavidovića", ukazao je.

Napomenuo je da je "Krivaja" bila okosnica razvoja grada te da je lošom privatizacijom, kako je konstatirao, u potpunosti ugašena.

Poručio je obespravljenim radnicima i njihovim predstavnicima da posebno cijeni njihove napore da se suprotstave, kako je naveo Mujanović, nepravdi koja im je učinjena te da im je gradska uprava uvijek bila na raspolaganju i podrška u ostvarivanju njihovih prava.

Podsjećamo, ortačka grupa, koju je činilo pet privatnih kompanija, tačno prije 10 godina (tada je premijer bio Nikšić) je kupila "Krivaju" u stečaju za 8,7 miliona KM. Ugovorom je preuzela obavezu i zadržavanje više od 1.000 radnika. Međutim, već tada su postojale sumnje u zakonitost ove privatizacije.